Райна Кабаиванска: Светът вече не е на вълна за култура
Райна Кабаиванска: Светът вече не е на вълна за култура / БГНЕС
Райна Кабаиванска: Светът вече не е на вълна за култура
77013
Райна Кабаиванска: Светът вече не е на вълна за култура
  • Райна Кабаиванска: Светът вече не е на вълна за култура

Светът вече не е на вълна за култура. Това каза оперната певица Райна Кабаиванска, по време пресконференция във връзка с предстоящия Юбилеен концерт на 18 декември „Райна Кабаиванска представя звездите на операта". Райна Кабаиванска и нейните ученици направиха генерална репетиция преди концерта в залата на операта пред всички гости, присъстващи на събитието. Концертът по случай 80-годишнината на Райна Кабаиванска ще се състои на 18 декември в зала 1 на Националния дворец на културата в столицата.

Примата заяви, че е изключително развълнувана от вниманието на публиката. Тя обаче сподели, че не е оптимист за развитието на културата в модерния свят:

„Светът вече не е на вълна култура и абсолютно не е на вълна опера, уви, в световен мащаб. Може би още в САЩ, Австрия и Германия правят много за културата. Другите страни са в голяма криза. Музиката, това ми дава живот, дава ми вяра и ме поддържа".

Кабаиванска каза, че въпреки че не познава добре действителността, в която живеят българите, се радва на това, че всеки е свободен да изразява себе си:

„Аз живея един доста хотелски живот в България. Така че нямам представа от действителността всъщност, но най-важното е, че сега ние можем да си кажем всичко. Слава Богу, че съм пяла през живота си, защото когато си отварях устата, винаги нещо грешно казвах. Така че, слава Богу, че си отварях устата и за да пея".

Над 150 музиканти ще участват в концерта на 18 декември. 13 артисти от школата Кабаиванска, солисти на световни оперни театри и лауреати на престижни конкурси, ще пеят със съпровод на хора и оркестъра на Софийската опера, под диригентската палка на Найден Тодоров.