Отмениха бедственото положение в община Мъглиж
Отмениха бедственото положение в община Мъглиж / снимка: Dariknews.bg, архив

Бедственото положение в община Мъглиж е отменено.Това реши областният кризисен щаб на заседание днес, съобщават от пресцентъра на областната администрация. За участъка от пътя между селата Сливите и Ветрен, който е пропаднал, ще се изготви проект за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Нивата на язовир Копринка и реките Тунджа и Сазлия устойчиво се понижават. В общините Гълъбово, Раднево и Николаево обявеното бедствено положение все още е в сила.

В с.Нова махала, община Николаево, трети ден екипи на РДПБЗН и Втора механизирана бригада продължават изпомпването на вода на приземните етажи и дворовете на наводнените къщи. Мобилизирани са и всички аварийни групи в общината по Национална програма ОСПОЗ. Повечето от евакуираните от селото жители вече са се завърнали в домовете си. Днес се очаква да започнат същинските дейности по изграждането на скъсаната дига на р.Тунджа в близост до с.Нова махала.

Очаква се кметовете на Гълъбово и Раднево в близките дни също със свои заповеди да го отменят, тъй като цялостната ситуация в двете общини вече е спокойна.

Завършва отводняването и подсушаването на съоръженията в подстанция „Гълъбово”. По план на експертните екипи на място, днес се очаква да бъде възстановена нормалната работа на подстанцията.

От ЕVN съобщиха, че на територията на област Стара Загора няма населени места без ток. Oт Вик ЕООД Стара Загора информираха, че на територията на областта няма селища без вода и навсякъде водата е годна за пиене. Всички взети проби от РЗИ за качеството на водата във водопреносната мрежа показват, че тя е годна за питейно-битови нужди.

Във всички засегнати общини предстои обезпаразитяване. Вече са сформирани и общинските комисии, които ще извършат оглед на засегнатите къщи и обществени сгради, за да опишат щетите, след което докладите с оценките ще бъдат изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и до областния управител инж. Георги Ранов.