Всеки четвърти варненец живее в бедност
Всеки четвърти варненец живее в бедност / снимка: sxc.hu

През 2013 г. линията на бедност за Варна е 298 лв. средно месечно на човек от домакинство, докато общо за страната прагът е 285.92 лв. По този показател областта се нарежда на четвърто място след София (448 лв.), Перник (388 лв.) и Русе (319лв.), показват данните на Националния статистически институт. Всеки четвърти варненец живее под линията на бедността, докато в национален мащаб относителния дял на бедните е 21 %. Най-висок той е в областите Сливен, Видин и Пазарджик – над 30 %, а най-нисък е в Смолян, Кюстендил и Разград – под 15 %. Относителният дял на бедност при мъжете във Варна  е 23,4 %, а при жените – 23.9 %.

В национален мащаб бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца. Най-висок е рискът от бедност при домакинства с три и повече деца (68.1 %), като относителният им дял нараства спрямо 2012 г. със 7.1 процентни пункта. Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с трима или повече възрастни (10.7 % ) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (13.8 %).

Най-голям брой домакинства по субективна оценка изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (66.3 %) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (64 %).

Успоредно с това само 4.2 % от българите не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.7 на сто - цветен телевизор, 9.5 на сто - автоматична пералня, а 51.1 на сто от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Относителният дял на хората в домакинства, изпитващи затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, е 36.1 %, а 45 %  от домакинствата се ограничават при отоплението на жилището си. През 2013 г. 43 % от населението живее в тежки материални лишения, като намалението спрямо предходната година е с 1.1 %.