Габровец плати сметката си за вода с жълти стотинки
Габровец плати сметката си за вода с жълти стотинки / Dariknews.bg

Габровецът Пейо Делчев плати днес водата си с жълти стотинки. Той обоснова решението като протест срещу начисляването на такса за „пречистване” в сметката, която се заплаща на водоснабдителното дружество.

„Всички знаем колко мътна беше водата дълго време и колко неясни обяснения бяха дадени”, каза Делчев.

Той е категоричен, че не приема обяснението, че валял дъжд и размътил водата. „Помня много големи дъждове, голямото наводнения през 1991 г., когато водата не беше мътна. Сега просто течеше мътна вода и никой не даде адекватно обяснение за това. В същото време в бележките на всеки габровец е калкулирана някаква сума за пречистена вода. Лично аз смятах, че принципалът трябваше да се намеси, а това са държавата и Общината. Гражданите трябваше да бъдат компенсирани. Не съм съгласен с високите цени на водата”, категоричен е Пейо Делчев.

Друга причина за решението му да плати с жълти стотинки е начисляването на водозагуби в сметките на потребителите в Габрово.

Габровец плати сметката си за вода с жълти стотинки
netinfo

„Аз живея в блок с четири входа. Минават, записват водомера ми, начисляват загуби на всеки апартамент, а общия водомер е на един вход от моя. Фактически между мен и съседите ми няма загуба на вода, но аз по никакъв начин не мога да предотвратя това да се случва в другите входове. Налага ми се да плащам за загуби, които се чувствам безсилен да спра. Като потребител искам да плащам само моята вода, тя да бъде пречистена и да отговаря на изискванията”, заяви Пейо Делчев.

Габровец плати сметката си за вода с жълти стотинки
netinfo

Сумата, която плати Пейо Делчев е 34,70 лв. за 15 кубика вода. 5,4 кг тежат монетите, с които габровецът плати, те са от по 1 ст. и 2 ст.

Цената на водата в Габрово е 2,21 лв.