Таджикистанският президент се притеснява - младежите отивали в Ислямска държава
Таджикистанският президент се притеснява - младежите отивали в Ислямска държава / снимка: БГНЕС, архив

Таджикистанският президент Емомали Рахмон изрази притеснение, че мнозина младежи от бившата съветска република, с преобладаващо мюсюлманско население, заминават да се бият в редиците на "Ислямска държава", предаде Франс прес.
Силите за сигурност на страната смятат, че броят на таджикистанците, заминали да се бият в Сирия, достига над 300. От тях са загинали 50.

"Ислямска държава" е чумата на новия век и представлява заплаха за световната сигурност", заяви Рахмон. "Ние сме свидетели на дейността на екстремистки и терористични движения по света. "Ислямска държава", която привлече младежи от 80 страни, е едно от тези опасни движения", обясни той. Когато се върнат в страната, младежите ще донесат със себе си нестабилност и ще набират бойци за екстремистки групи в Сирия и в Ирак, добави той.

В средата на ноември вътрешното министерство на Таджикистан обяви ареста на 12 членове на "Джамаат Ансарула", вербували бойци за сраженията в Сирия. В началото на този месец бяха арестувани петдесетина млади ислямисти, вербувани за войната в Сирия.

След разпадането на СССР до 1997 г. в Таджикистан, светска страна с мюсюлманско мнозинство, се водеше кървава гражданска война между властта и ислямистките бойци.

Източник: БТА