Хора с увреден слух излязоха на протест
Хора с увреден слух излязоха на протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Хора с увреден слух протестираха срещу управлението на Съюза на глухите в България /СГБ/. Третият национален протест под наслов "Искаме реформи в СГБ! Не сме гласували за вас!" е организиран от Гражданско движение "Бъдеще на глухите в България".

Протестът пред сградата на СГБ се проведе в деня на Общото отчетно - изборно събрание на пълномощниците на Съюза на глухите в България.

Делегатите на събранието на пълномощниците са избрани с манипулация, разказа позицията на протестиращите Валентина Христова. По думите й 50 години едни и същи хора предопределят кой ще управлява обществената организация на глухите. Христова допълни, че "делегатите са на платени длъжности към СГБ и ръководството на Съюза ще бъде избрано с платен вот, купен от председателя Васил Панев".

Според протестиращите ръководството на СГБ е превърнало обществената организация в дружество за еднолично управление с лична полза. Те посочиха, че предприятията за хора с увреден слух са разпродадени и в момента по-голяма част от глухите в страната ни няма къде да работят, за да се грижат за семействата си.

Протестиращите разказаха, че кандидатите за председателското място на СГБ са трима. От Гражданско сдружение "Бъдеще на глухите в България" обаче не одобряват нито една кандидатура, защото според тях кандидатите ще продължат политиката на сегашното ръководство.

"Вън чуващите ръководители - мафиоти", "Оставка на Управителния съвет на Съюза на глухите" са част от плакатите на протестиращите, които изготвиха и жалба до парламентарната комисия за борба с корупцията.

Източник: БТА