Какво е значението на името Сава?
Какво е значението на името Сава? / Thinkstock/Getty Images

Какво е значението на името Сава? Всяка година медиите не пропускат да отбележат, че името означавало неволя. Други пишат, че според народните вярвания Сава е сестра на Варвара, тоест жена, а трети, че бил неин брат. Как така, след като е официален църковен празник и Св. Сава има житие, защо народът не вярва на църквата, че той е мъж, а вярва, че е жена? И на какъв език означава точно неволя, откъде извежда това значение?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Намерихме още една фалшива етимология, която води произхода на името от Сабат - събота, което вече е прекалено, понеже Сабат е толкова далеч от името Сава.

Името е много старо. Има арамейски произход и означава старец, в смисъла на мъдрец. Древните еврейски имена често пъти завършват на а - Сава, Варава, Ноа, което всъщност е Ной. Има причини това да е така, но ние сега няма да се занимаваме с тях. Проблемът е, че славянската традиция повелява на -а или -ия да завършват женските имена - Слава, Яна, Рада. И затова си има причини. Там е работата, че когато двете традиции се пресекат, настъпват някои обърквания. За някои от тези обърквания вече сме говорили. Например София, което означава мъдрост, но Св. София означава премъдрост божия. И макар на български да е в женски род, всъщност е едно от имената на спасителя. Или пък Св. Мина, което е производно от амин - да бъде. Мина е мъжко име, но тук се приема и за женско, заради съкращенията от имена като Димитрина например или чуждестранни заемки, в които Мина е краткото на Вилхелмина.

Същото се случва, уви, и със Сава. Това е мъжко име и по никакъв начин не означава неволя. Означава, както вече казахме, мъдрец. Съществуват доста светци с това име - Св. Сава Освещенни, Сава Седмочисленик, Св. Сава Сръбски и така нататък . Но в същото време Сава по нашите земи е и кратката форма на Елисавета. Елисавета значи "богът е моята клетва". И това е женско име. Но докато в други страни се съкращава на Лиза или Бети на запад, тук се съкращава на Сава. Така изведнъж Сава става и женско име, което допълнително обърква нещата. А още по-смешно се получава, когато на патронния празник на Св. Сава или на Св. Елисавета се оказва, че могат да празнуват, както мъжките така и женските именници, и още хора, наречени Слав или Слава, което пък е тотална глупост, понеже тук имаме славянско име, при това не на светец. Същото е и с Драгомир, което няма никаква логика да бъде празнувано на Димитровден, нито на Вяра, Надежда и Любов. Църковните празници за пореден път срещат народната традиция и тогава се получава страховита мешавица. Така, по неволя, сериозното и достолепно име Сава получава какви ли не обяснения, а не бива. Сава означава мъдрец. А всичко останало са не особено мъдри, напълно измъдрени глупости.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук