Позицията на Москов за линейките в ромските гета отново разбуни духовете в НС
Позицията на Москов за линейките в ромските гета отново разбуни духовете в НС / снимка: БГНЕС, архив
Позицията на здравния министър за линейките в ромските гета отново разбуни духовете
76957
Позицията на здравния министър за линейките в ромските гета отново разбуни духовете
  • Позицията на здравния министър за линейките в ромските гета отново разбуни духовете

Позицията на здравния министър Петър Москов относно влизането на линейки в ромските гета отново беше дискутирана в пленарната зала. Реформаторите използваха декларация, за да защитят министъра, а от ДПС отново го разкритикуваха.

Димитър Шишков от Реформаторския блок беше категоричен:

„Политиките са за живи и здрави хора. Диагностично-лечебният процес не е лесно занимание и изисква нормална обстановка. Затова към настоящия момент агресията, насочена към медицинските екипи, пречи на диагностично-лечебната дейност и нейното качество. Не само лекарите, но и ние, като политици, имаме нелеката задача за възстановяване на доверието в българската медицина и българската медицинска общност за качествено здравеопазване".

„Как допуснахме да достигнем до побоища на лекари? И ние самите вместо да си обединим около този проблем, започнахме да се наричаме ксенофоби, фашисти и комунисти. Защо мразим хората, които се грижат за нашето здраве и защо уважаваме повече необразованите? Да си лекар в България е като в „Сървайвър" - бориш се срещу цялото племе, макар че си негов член и можеш винаги да бъдеш изгонен", коментира още Шишков.

Лидерът на ДПС Лютви Местан от своя страна заяви, че съображенията по отношение на министър Москов не са заради усилията му да гарантира сигурността на лекарите.

„Разбира се, че ще го прави. Нека да го прави, без да обижда ромите, без да ги нарича популация, без да сравнява начина им на живот като на скотове и без да казва, че ако някой е избрал да живее като скот, ще бъде третиран като скот. Нашите критики към министъра са по отношение на тези му квалификации, а не заради усилията му да защити лекарите при изпълнението на техните служебни задължения и смятам, че това е много ясно изказано и това, което чухме днес под формата на декларация, е опит да се подмени темата", допълни още Местан.