Описват щетите след наводнението в Съединение
Описват щетите след наводнението в Съединение / снимка: БГНЕС

Два дни преди да обявим бедствено положение, три от язовирите на територията на община Съединение бяха пълни на 25 - 30% от обема си. Заради пороите обаче само за 5-6 часа язовирите се напълниха и започнаха да преливат, разказа пред Дарик кметът на общината Георги Руменов.

Около 20 язовира има в Съединение, които са собственост на общината и са дадени под аренда на Ловно-рибарското дружество. Редовно правим проверки какво е състоянието на съоръженията, досега не сме имали проблеми с тях. Последната инспекция бе преди по-малко от месец, обясни Георги Руменов.

От април досега в общината са паднали над 1400 литра на квадратен метър дъжд, като само за септември са около 380 л/кв. м. Толкова е годишната норма за района, допълни още кметът. Според него от 1998 година насам Съединение е населеното място с най-много наводнения в България.

За да се предотвратят бъдещи бедствия, общината е изготвила проект за рехабилитация на подпорните стени на река Потока в рамките на Индустриалната зона на града и за изграждането на нов мост на ул. „Чардафон Велики". След построяването му ще решим проблема с наводненията, защото сега при по-високи води реката го прехвърля. Проектът е на стойност около 1,8 милиона лева и с него ще кандидатстваме за финансиране пред Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане (МКМП), допълни кметът на Съединение.

Комисия от общински специалисти започва от утре (12 декември) да описва щетите от наводнението, съобщи още Георги Руменов. За два дни експертите ще проверят всички наводнени обекти в града и околните села. Смятам, че до края на седмицата ще бъдем готови с протоколите за щетите, които да изпратим до МКМП, допълни кметът.

Над 120 мазета, приземни етажи, дворове и обществени постройки бяха под вода, след като 3 язовира преляха, а река Потока излезе от коритото си. Заради опасността във вторник сутринта в общината бе обявено бедствено положение, което бе отменено в сряда вечерта.

Други новини от Пловдив