Обстановката в Старозагорско започва бавно да се нормализира
Обстановката в Старозагорско започва бавно да се нормализира / снимка: Dariknews.bg, архив
Обстановката в Старозагорско започва бавно да се нормализира
76936
Обстановката в Старозагорско започва бавно да се нормализира
  • Обстановката в Старозагорско започва бавно да се нормализира

Количеството на изпусканата вода от язовир „Копринка" е намалено от 120 на 100 куб. метра в секунда. От тях по река Тунджа се изпускат 88 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора - 12. Бедствено остава положението в старозагорските общини Раднево, Гълъбово, Мъглиж, а в николевското село Нова махала евакуират хора заради наводнени къщи.

Бедствено е положението в николаевското село Нова махала, където се евакуират около 200 жители. Повечето предпочели да отидат при близки и роднини, а останалите ще бъдат настанени в спортната зала на град Николаево. Трима-четирима възрастни жители отказват да напуснат домовете си, но по думите на николаевския кмет Косьо Косев ако се наложи ще се пристъпи към принудителното им извеждане. Над 50 са наводнените къщи в селото.

БЧК започва от утре дарителска кампания за събиране на вода, храна и хигиенни материали за бедстващите в общината.

В Раднево са евакуирани 14 деца и 9 възрастни от ромския квартал на града. Дигата около подстанция „Гълъбово" вече е завършена и е започнало отводняването на подстанцията, след което ще започне и технологично почистване.

В четири села от областта водата не е годна за пиене, но в цялата област няма населени места без електрозахранване.

Очаква се и пътят Стара Загора - Казанлък да бъде отворен за движение.

Като цяло обстановката в Старозагорска област започва бавно да се нормализира, смятат от кризисния щаб при областния управител.