Иван Портних: Голяма част от сградите паметници на културата са оставени нарочно да се рушат
Иван Портних: Голяма част от сградите паметници на културата са оставени нарочно да се рушат / netinfo
Иван Портних: Голяма част от сградите паметници на културата са оставени нарочно да се рушат
76932
Иван Портних: Голяма част от сградите паметници на културата са оставени нарочно да се рушат
  • Иван Портних: Голяма част от сградите паметници на културата са оставени нарочно да се рушат

Общината възнамерява да задължи собствениците на сгради, които са паметници на културата, да бъдат по-отговорни, заяви в интервю за Дарик кметът на Варна Иван Портних.

„Голяма част от сградите са в лошо състояние и причината е, че са оставени нарочно да се рушат, за да бъдат съборени. Не мога да се съглася, че когато един собственик на сграда на пешеходната зона взема наемите от двата магазина в нея, той да не може да отдели 1-2 наема и да стегне горните етажи. Възмутително е как на фасадите на паметници на културата се появяват климатици и рекламни табели“, коментира Портних. Според него стартът на изграждането на високо скоростно трасе по проекта за интегриран градски транспорт е добър повод за мотивиране на собствениците на къщи по бул. „Мария Луиза“ да ремонтират фасадите.

Ремонтът на центъра на Варна трябва да приключи до началото на летния сезон, а след него да се продължи с реновирането на улиците „Сан Стефано“ и Преслав“, които също ще станат пешеходни. Портних изрази надежда, че с новия метод на полагане на паветата по центъра той ще придобие желания вид.

25 млн. лв. от заемите, които Община Варна планира да тегли, могат въобще да не бъдат усвоени, обясни кметът. Кредитите били застраховка, ако се забавят плащанията на управляващите органи по европейски проекти. Ремонтът на спортните и детски площадки, за които ще бъде взет дълг от 15 млн. лв., бил един от най-често поставяните въпроси на Портних при срещите му с жителите на града.

Зеленият регистър на Варна вече е готов и в следващите дни ще бъде качен на сайта на общината. Изработването му ще повиши контрола върху зелените площи, счита Портних.

По думите на кмета най-трудният момент за Варна през отминаващата 2014-та година е бил наводнението в квартал "Аспарухово" и преодоляването на щетите от него, а най-големият успех - спечелването на титлата Европейска младежка столица за 2017-та година.

Целият разговор с кмета на Варна е в звуковия файл.