Нивото на Марица започна да пада, ситуацията остава критична
Нивото на Марица започна да пада, ситуацията остава критична / снимка: БГНЕС

5,6 метра, при критичен праг от 5 метра, бе най-високото ниво, което вдигна река Марица край Свиленград през нощта. Към момента то е започнало да спада и е 5,4 метра. Очаква се днес спадът в нивото на реката да продължи, но ситуацията остава критични и всички служби са на крак.

Нивото на р. Марица във всички общини по поречието й на територията на област Хасково се наблюдава денонощно.

По данни на МОСВ критичните нива в средното и долното течение на р. Марица ще се задържат до 13 декември.

Нивото на река Тунджа край Елхово и Ямбол е без промяна

Застой в нивото си при Елхово и Ямбол показва река Тунджа през последните часове. При Елхово е 433 сантиметра, а при Ямбол е 527 сантиметра, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Ямбол Татяна Павлова.

Все още под вода е участък от пътя между град Елхово и село Трънково. Пътят е затворен, препоръчва се обходен маршрут от Елхово през село Коневец към село Трънково и обратно. Под постоянно наблюдение е пътят Елхово - село Изгрев, където на места водата достига пътното платно. Пътят все още не е затворен, но има готовност при необходимост това да се направи.

За пореден ден продължават отводняванията на рисковите места в област Ямбол. В град Ямбол на ул. „Юндола" работят девет помпи, които източват водата от имоти и мазета на къщи и жилищни кооперации, насъбрала се от подпочвени води и от връщането на вода от шахти и канали. Помпи работят и при село Завой, където зад дигата към селото избива подпочвена вода и застрашава най-близките имоти и къщи. Наблюдава се помпената станция при село Кабиле, където при дъжд се събира вода.

Екипи и техника работят непрекъснато и в град Елхово за отводняването на имотите, но тъй като високите води на река Тунджа са подпушили канализацията в ниската част на града, водата се връща обратно.

Нивото на Марица започна да пада ситуацията остава критична
netinfo

Нивото на язовир "Тича" започна да спада

На всеки четири часа нивото на язовир „Тича" се понижава с по един сантиметър. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Шумен, допълвайки, че обстановката в региона постепенно се нормализира.

Към 08:00 ч. тази сутрин нивото на язовира е 326,600 млн. куб. метра вода, като той продължава да прелива, но вече с 69,2 кубика в секунда, за разлика от вчерашния ден, когато количеството вода, преминаващо през преливника бе почти 80 кубика в секунда.

Всички останали микроязовири в Шуменско са спрели да преливат, нивата на реките също не създават проблеми.

Дигата на подстанцията "Гълъбово" е изградена

Снощи около 21.00 часа завърши успешно изграждането на защитната дига около електрическата подстанция "Гълъбово", съобщават от пресцентъра на общината. Днес ще започне отводняването с помпи от противопожарната служба. След него екипът на подстанцията ще може да започне работа.

В община Гълъбово няма режим на тока благодарение на "Мини Марица-изток".