Щабовете за защита на населението в готовност заради нивото на язовир Тича
Щабовете за защита на населението в готовност заради нивото на язовир Тича / снимка: Dariknews.bg, архив

Общинските щабове за защита на населението в общините Шумен, Велики Преслав, Върбица и Смядово са набелязали превантивни мерки за недопускане на кризисна ситуация, в следствие на продължаващото покачване на нивото на водата в язовир Тича.

През тази нощ притокът на вода в язовира е 135 куб.м/сек. По данни от 7.30 ч. тази сутрин обемът на язовира е 326,800 млн. куб. м вода. Язовирът прелива със 70.615 куб.м /сек., общото изпускане е 76 куб.м/сек. и ниво над преливника 75 см.

Реките задържат нивото си от тази нощ и към 7.30 ч. реките Камчия и Врана са на ниво под дигите. Река Суха е на ниво 1.20 м под асфалтовия път.

Ситуацията е обсъдена на заседание тази нощ от оперативния областен щаб за защита при бедствия и аварии по разпореждане на областния управител на област Шумен Донка Иванова.

Взети са необходимите мерки и на възлови места по пътищата в региона са разположени полицейски екипи, които имат готовност да отклоняват движението, ако евентуално пътни участъци бъдат залети. Местните власти са в готовност да предупредят населението в рискови зони, ако възникне вероятност от приливна вълна.

Към момента няма опасност за населението, ситуацията продължава да се следи непрекъснато. Продължава наблюдението на критичните места в съответните общини по ръководството на общинските щабове.