Бъдещето на шуменския футбол поставено на карта, в зависимост от стопанисването на стадионите в града
Бъдещето на шуменския футбол поставено на карта, в зависимост от стопанисването на стадионите в града / netinfo

Стопанисването на градския и ученическия стадион и условията на тези две съоръжения поставят на карта бъдещето на футболния клуб „Шумен 1929". Отборът е единствения от градските футболни клубове, който макар и на аматьорско ниво има мъжка формация.
На пресконференция по-рано днес от ръководството на клуба се оплакаха от прекалено лошите условия и състоянието, в което се намира общинската спортна база, а именно ученическия и градския стадион на Шумен.

Реален е рискът още през пролетта да бъде забранено футболни срещи да се провеждат на ученическия стадион, където играят детските и юношеските формации. Тревното покритие на съоръжението от години е в лошо състояние, но въпреки това собственика на базата - Община Шумен не е взела никакви мерки да разреши проблема.

След време същата съдба ще последва и градския стадион „Панайот Волов", където освен, че тревната настилка е в лошо състояние, централната трибуна също има спешна нужда от ремонт.

Красен Кръстев, президент на „Шумен 1929" обяви, че зад клуба има инвеститори, с помощта на които базата може да бъде обновена и условията подобрени. За целта обаче клубът трябва да получи правото да стопанисва стадионите, които са общинска собственост. В края на месец октомври от ръководството на „Шумен 1929" са провели среша с членовете на спортна комисия към общинския съвет, по време на която са изложили инвестиционното си намерение. Със свое решение членoвете на комисията са поели ангажимент в срок до две седмици администрацията и комисията да излязат с предложение и конкретни условия, при които базата да бъде отдадена на футболния клуб. Към днешна дата обаче в „Шумен 1929" няма никакъв отговор нито от общинския съвет, нито от ръководството на администрацията на общината.

Бъдещето на шуменския футбол поставено на карта в зависимост от стопанисването на стадионите в града
netinfo

„Имаме искане към общината да ползваме базите, за да може клубът да се самофинансира", коментира Кръстев. По думите му, стратегията за развитие на клуба предвижда с подобряването на условията за тренировъчен процес и провеждане на официални срещи да се развива детско-юношеската школа на клуба, в следствие на което да се създават играчи за професионалния футбол, от които могат да се извличат дивиденти за шуменския клуб.

Липсата на яснота за визията за развитие на спорта от страна на местната администрация Кръстев определи, като проява на незаинтересованост. Той бе категоричен, че ако няма развитие по искането на клуба, от пролетта мъжката формация ще бъде разпусната и ще останат само юношеските гарнитури.

По време на пресконференцията от ръководството на „Шумен 1929" обобщиха и постиженията от изминаващата година. Кръстев изказа и благодарност към треньорите и деятелите в клуба, които без никакво заплащане работят за това клубът да продължи да го има. За издръжката на отбора до момента са изхарчени около 40 000 лв., а през последните 18 месеца от общината са получени 5 000 лв. за нуждите на детско-юношеската школа.