19 селища във Видинско остават без електрозахранване
19 селища във Видинско остават без електрозахранване / снимка: БГНЕС

Във Видинска област 19 населени места в пет общини от региона - Белоградчик, Видин, Кула, Димово и Чупрене, са без електрозахранване заради тежките зимни условия. Това съобщиха от Областната администрация във Видин. Паднали клони върху електропроводите са прекъснали снабдяването с електричество на част от село Новоселци, община Видин, и в шест села от община Белоградчик.

Продължават работите по отстраняването на повредата по 110-киловолтовия електропровод с високо напрежение „Скалите” между с. Орешец и Белоградчик. Очаква се днес на мястото на аварията в помощ на екипите за монтирането на стълб да се включи и хеликоптер. Падналият електрически стълб там е с височина 28 м. От днес са възстановени и мобилните връзки в община Белоградчик.

Общо осем екипи на ЧЕЗ работят в различни места от областта за отстраняване на авариите. Няма сигнали за бедстващи хора, пътищата са разчистени, съобщават от Областното пътно управление. Отменено е бедственото положение в общините Грамада и Димово, но остава в Белоградчик.

Няма населени места без вода. Във Видинско язовир „Божурица” прелива с 600 литра в секунда, съобщават от „Напоителни системи”. Останалите язовири са под контрол, два са без вода - в Белоградчик и в Чупрене, заради повреди на язовирните стени.