Полицаи ще придружават спешните екипи там, където вече е имало насилие
Полицаи ще придружават спешните екипи там, където вече е имало насилие / снимка: БГНЕС, архив

Полицейски екипи ще придружават линейките във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над медицински екип. Около това предложение са се обединили здравният министър д-р Петър Москов и представители на ромските общности в България на среща, провела се тази сутрин в Здравното министерство.

От Инициативен комитет „Факултета" обаче са на мнение, че няма нужда полицейско присъствие с медицинските екипи, когато отиват в столичния ромски квартал, тъй като досега оплаквания оттам не са постъпвали.

От „Факултета" смятат за много по-удачна идеята, когато идва линейка в квартала, шофьорът й да е ром.

Идеята навсякъде, където е имало инциденти със спешна помощ, линейка да идва с полиция, вече е обсъдена и договорена с Министерството на вътрешните работи, посочи министър Петър Москов.

„Тук не говорим просто за етнос. Навсякъде на адрес, където е имало такива инциденти, правим нужното екипите на спешна помощ да бъдат подсигурени и с полиция", обясни министърът.

Пред Дарик Кирил Василев, който представлява инициативен комитет „Факултета", уточни, че според него, когато линейка отива в квартала, няма нужда тя да бъде принуждавана от полицейска кола:

„Където има много сигнали и хора, които искат да нападнат екипите, там трябва полицейско присъствие. Но в квартал „Факултета" такова присъствие е излишно, защото в момента се създава етническа омраза и искаме да спрем това. Решението според нас е дежурен екип в квартал „Факултета", където има здравен център, и линейка с ромско участие, или поне шофьорът да е ром, тъй като познава квартала".

Като друга мярка, обсъждана на срещата, е здравни медиатори да бъдат назначени във всяка една община, в която има компактни групи.

„Онзи ден един от кметовете на Ботевград е обяснявал, че това не било негова работа, отказал е да назначи такъв медиатор. Това не е свързано с финансов ангажимент, той просто е отказал. Там, където тези медиатори са назначени, вървят и профилактичните програми, и ваксинациите, би трябвало и да върви процесът на това спешна помощ да не бъде предмет на агресия", каза още Москов.

Тази събота предстои среща на министър Петър Москов с Националното сдружение на общините, от което той ще търси съдействие за сигурността на линейките.