Обстановката в Южна България остава критична
Обстановката в Южна България остава критична / снимки: БГНЕС

Критична е обстановката в Южна България, река Тунджа затвори пътя Казанлък - Стара Загора заради прелялата река Тунджа в района на село Ягода.

Заради обилните дъждове по горното поречие на река Тунджа и попълнения свободен обем на язовир „Копринка” е отворен изпускателят на водното съоръжение, което става причина и за затваряне на главния път. Обходният маршрут е през Казанлък - село Розово - село Кънчево - село Ръжена - град Стара Загора и в двете посоки.

В Ямболско продължават да следят с тревога нивото на река Тунджа, която излезе от коритото си преди дни и наводни къщи, пътища и земеделски площи. Повишено е и нивото на язовирите в областта. При нужда има готовност за изпускане на някои от тях, което може да покачи още водите на Тунджа.

Обстановката в Южна България остава критична
netinfo

Пътят от Тулово до Ягода е бил залят тази нощ от реката. Отсечката е затворена за движение. Автомобилите се отклоняват по обходен маршрут. Повишава се и нивото на река Арда. Вчера хората бяха предупредени да стоят далеч от коритото й.

Остава бедственото положение в Мъглиж и Съединение. Контролира се изпускането на четирите язовира, които вчера преливаха, река Потока е с високи нива, но не излиза от коритото. Ситуацията в община Съединение се нормализира, съобщи кметът Георги Руменов.

Обстановката в Южна България остава критична
netinfo

В 9.30 ч. днес кризисният щаб ще заседава и ще реши дали да отмени бедственото положение. На 30 адреса в Съединение вчера бе извършено отводняване, осем екипа на Гражданска защита работиха. Днес дейностите продължават.

През нощта там не е валяло, но малко преди девет тази сутрин дъждът започна отново. Кметът Георги Руменов каза още, че в селата от общината, които е обиколил тази сутрин - Царимир, Неделево, Церетелево и други, ситуацията също се нормализира.

Източник: БГНЕС