Лед събори 70 електропровода в Северозапада
Лед събори 70 електропровода в Северозапада / снимка: БГНЕС

70 стълба от електропроводите, захранващи селищата в Северозападна България, бяха съборени от тежък лед, много проводници бяха скъсани и до момента са подменени над 60 000 метра от тях, съобщиха от ЧЕЗ.

Екипи на компанията отстраняват повреди, но условията предизвикват нови аварии и овладяването на ситуацията е изключително трудно. Аварии в съоръжения и на Държавния електроенергиен системен оператор допълнително затрудняват възстановителния процес.

В понеделник бяха захранени всички клиенти в бедствената община Белоградчик, но започналият снеговалеж доведе до нова авария в 4.00 ч. сутринта във вторник. Подстанциите Белоградчик и Мартиново, собственост на ЕСО, все още са изключени и ЧЕЗ захранва потребителите алтернативно. Това забавя пробите и локализирането на авариите.

Обилният снеговалеж, започнал през нощта, предизвика нови аварийни изключвания и екипи на ЧЕЗ се трудиха днес в Областите Видин, Монтана и Враца, като броят на клиентите без електрозахранване непрестанно варира вследствие на ремонтно-възстановителните дейности. Повреда по далекопровод на Държавния електроенергиен системен оператор в ранния следобед допълнително влоши аварийната обстановка и увеличи броя на клиенти без електрозахранване в Област Враца

Мрежата, която ЧЕЗ поддържа, е дълга 60 000 км. В България е голям делът на въздушните линии ниско напрежение, което прави мрежата уязвима от лоши метеорологични условия и води до повече аварии. Компанията мобилизира всички възможни ресурси, за да се справи с повредите и щетите в резултат на лошото време и се старае да сведе до минимум последствията от рязкото намаляване на инвестиционния ресурс на компанията след последните регулаторни решения.