Няма опасност за населението до големите язовири „Жребчево” и „Тича”
Няма опасност за населението до големите язовири „Жребчево” и „Тича” / снимка: БГНЕС, архив
Инж. Валентин Славов
76882
Инж. Валентин Славов
Обстановката в Община Димитровград
  • Инж. Валентин Славов
  • Обстановката в Община Димитровград

Няма опасност за населението до големите язовири „Жребчево” и „Тича”. Това заяви за Дарик техническият директор на „Напоителни системи” инж. Валентин Славов.

Два язовира в Община Димитровград преливат, пред преливане е язовир „Тракиец”.  Най-критична за Хасковско е река Марица, като вълната по нея се очаква след 20.00 ч. тази вечер, коментира областният управител Добри Беливанов.

Към 13.00 ч. днес язовир „Ковачево” започна да прелива, водите контролирано се отвеждат в околностите на рудник „Трояново-север”, без това да създава опасност за населението и за стената на язовира. Това съобщават от пресцентъра на най-голямото въгледобивно дружество у нас.

Със Заповед на Изпълнителния директор на дружеството е обявена аварийна ситуация по системата за отвеждане на водите на р.Овчарица. Създаден е постоянно действащ оперативен щаб и язовир „Ковачево” и всички притоци на вода към водоотливната система се контролират непрекъснато.

Наличните хидротехнически съоръжения работят с максимално натоварване. При изменение на ситуацията с нивото на водата на язовир „Ковачево” своевременно ще бъдат информирани компетентните органи, за да се създаде необходимата организация за уведомяване на населението.

Въпреки тежката метеорологична обстановка през последните дни „Мини Марица-изток” подават въглища към топлоелектрическите централи в района.