Над 320 машини почистват пътната мрежа в районите, където вали сняг
Над 320 машини почистват пътната мрежа в районите, където вали сняг / снимка: БГНЕС, архив

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от пътната агенция. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа. Над 320 машини обработват пътищата в районите, където вали сняг и има опасност от поледици.

Дежурните в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура” са приели на тел. 0700 130 20 около 200 обаждания от началото на снеговалежа през нощта досега.

Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички хора и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в Агенцията. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.