Откъде идва думата джакпот?
Откъде идва думата джакпот? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва думата за спечелване на голямата лотария - джакпот?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да, джакпот е термин за натрупване на голямата печалба, която се събира от предишни залози. В думата има очевидно забъркани джакове в пот. Но преди това ще разкажем за играта от валета нагоре. Това е художествен превод. Иначе играта се нарича джак форбета. Но понеже по нашите географски ширини не е много позната, си позволихме да я преведем художествено. Джак това е вале. Имахме Питанка вече за имената на картите и затова напомняме. Има няколко традиции в кръщаването на картите, ние използваме френската и наричаме картинките - поп, дама и вале, тоест слуга, ама от по-висок ранг. Всъщност попът идва заради ироничното название на брадата на краля, защото поповете в картите всъщност са крале. Но да не повтаряме другата Питанка, спираме до тук.

Валето в английската традиция се наричало knave, изписано с Kn в началото. На самата карта пишело Kn. Обаче производителят на карти за игра Самюел Хард през 1864 година за първи път решил да сложи J на картите, което дало начало на валето да се вика официално джак. Това дошло от една стара комарджийска игра от XVІІ век, наречена high-low-jack, където валето било наричано джак. Защо точно джак? Защото това бил термин за обикновен човек, някой си, средностатистическият тип, както казваме днес. В славянската традиция това е Иван. След десетката идва джак, който и да е. Всеки може да е. Това било вулгарно название. Дълго време knave си било официално, но както поп изместил краля и вече това е официалното име на картата, така и джак изместило knave. Джак се наложил, защото върху картите било малко объркващо да има K за king и Kn за knave. И в цялата работа била замесена една популярна кръчмарска игра.

Друга една игра обаче, с която започнахме, включвала едно особено изискване. Тази игра от края на XІX век. Идеята е, че печели този, чийто карти бият двойка десетки. Тоест те трябва да са или двойка валета или повече. Залага се обаче всеки кръг и когато няма постижение, което да спечели залога, парите остават на масата. Казано на сленг - в тенджерата. Pot на английски. В крайна сметка печели този, който извади тройка. Тройка валета или повече бият останалите тройки. Само този играч прибирал натрупаните пари. Ако такъв нямало, те оставали докато се появи. Оттам джакпот - тенджерата на валетата. Терминът обаче не бил свръх популярен извън комарджийските среди. Едва от 40-те години на XX век, с появата на ротативките, джакпотът добил известност. Ротативките работят на принципа на играта дарк орбита. Три конусчета се въртят, двойката има стойност, но само тройката ти дава възможност да спечелиш натрупването. Така джакпот става всъщност синоним на наградата от ротативките, едноръките пирати, които много отнемат, но веднъж удариш ли джакпота, ставаш богат.

От тези машини думата навлязла и във всяка друга игра на късмета, където печалбата се акумулира до появата на големия победител. Да обобщим. Джакпот е термин от конкретна игра на карти, съвременник на покера, но вече не толкова популярна. Там валето, джакът е формалната граница, от която нагоре започват печалбите. В тази игра тройката печели натрупаните в тенджерата пари. После обаче идват ротативките, направени на основата именно на тази игра. Останалото е присвояване на термина от други игри, което не е съвсем правомерно, но късно е вече за промяна. Това е историята на джакпота.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук