В Ловеч обсъждат предложение за създаване на Национално училище по изкуствата
В Ловеч обсъждат предложение за създаване на Национално училище по изкуствата / dariknews.archive

Постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата и по общинска собственост ще обсъдят на заседанията си тази седмица предложение за създаване в Ловеч на Национално училище по изкуствата. Председателят на местния парламент поиска съвместно с общинската администрация да направят анализ на възможностите за реализиране на този проект.

Предложението за училище по изкуствата е на известни в Ловеч дейци на културата и изкуството и меценати. Те предлагат новото учебно заведение да се помещава в сградата на СОУ „Панайот Пипков" и в него да се изучават класически инструменти, пеене, фолклор, класически танци, изящни изкуства и актьорско майсторство в 26 специалности в три профила. Водеща ще е дневната форма на обучение за ученици от първи до дванайсети клас, като има и специализирана форма на обучение - предучилищен клас. Към училището да има и общежитие за възпитаниците му с ученически стол, а сред органите на управление да са художествен съвет и училищно настоятелство.

Според вносителите на предложението финансирането ще се осъществява със средства от държавния бюджет от Министерството на културата, като финансово-бюджетната дейност ще става въз основа на нормативни документи на Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на финансите. Училището може да реализира приходи за подпомагане на издръжката и развитието на материално-техническата си база от наеми на учебна и спортна база, от реализирани продукти и услуги от практическо обучение, квалификационна и творческа дейност, образователни и други услуги, от дарения, завещания, такси.

Ловеч проигра няколко възможности да е университетски център, в близко бъдеще обаче може да стане средище и притегателно място за деца от двете страни на Балкана, решени да изучават и следват овладяването на едно или друго изкуство, се казва в предложението. В него се заключава, че подобно училище ще е предпоставка и да се промени и средната възраст на жителите на община Ловеч, както и цялостният облик на местната култура, а и на местните деятели в духовната област.

Предложението освен до кмета и председателя на общинския съвет е изпратено и до областния управител, до депутата Корнелия Маринова (зам.-председател на парламентарната комисия по образование - б. р.) и до началника на РИО - Ловеч.