Елхово чака повишение на нивото на река Тунджа
Елхово чака повишение на нивото на река Тунджа / netinfo
Елхово чака ново повишение на река Тунджа
76850
Елхово чака ново повишение на река Тунджа
  • Елхово чака ново повишение на река Тунджа

Нивото на река Тунджа продължава да е високо, като до два дни се очаква да се повиши още. Това съобщи пред Дарик кметът на Елхово Петър Киров. Близо 100 са семействата, които подлежат на евакуация в случай, че водата достигне критични стойности.

От 2010 г. насам Елхово е било заливано три пъти, припомни кметът Петър Киров, като посочи, че причината за това е неправилното изпускане на язовир „Жребчево".

„Нивото на реката се запазва високо - 428 см. Шест улици са частично наводнени, хората там имат ток и вода. Като гледаме нивото на реката как се увеличава в Ямбол, сме притеснени, че и при нас ще дойде допълнително количество, че два дни след пика в Ямбол, ще се получи пик при нас. За мен причината е в завишеното изпускане на язовир „Жребчево", каза Киров.

Кметът на Елхово каза, че има нужда и от прочистване на коритото на река Тунджа и деретата, които не успяват да поемат големите количества вода при обилни валежи или пусканията от местните язовири, но проблем се оказват и парите.

„От общината няколко години се мъчим да почистваме коритото на територията на града, въпреки че считам, че речните корита са изключително и само държавна собственост. Ние пак правим нещичко, макар и с малко пари, но това явно не решава проблема. Реките трябва да бъдат с почистени корита с изграждане на съответните диги, за да не се случват тези проблеми", каза градоначалникът.

Близо сто семейства са предупредени и могат да бъдат евакуирани, ако водата в Елхово се покачи в следващите два дни.

Източник на видеото: Novanews.bg