Оранжев код за обилни валежи в 4 области
Оранжев код за обилни валежи в 4 области / снимка: БГНЕС, архив

Опасни валежи в почти цяла България прогнозират синоптиците. На много места дъждът ще премине в сняг. Обявен е жълт код в почти всички области. Най-тежка ситуация се очаква в Южна България. За Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян кодът е оранжев. Там на места се очакват валежи от дъжд около и над 40 литра на квадратен метър, съобщава Нова телевизия.

Заради лошото време е затворен за движение е проходът Троян-Кърнаре. Новите валежи може сериозно да влошат тежката обстановка около реките Тунджа и Марица.

Сутрешните температури във вторник ще бъдат между 0° и 5°, в южните райони до 7°, максималните ще са от 1-2° в северозападните, до 8-10° в югоизточните райони. В планините ще бъде облачно и мъгливо, с валежи от сняг, а под 1000 метра - от дъжд и сняг.

В сряда валежите ще спрат. В четвъртък облачността отново ще се увеличи и на места в Южна и Източна България ще превали дъжд. В петък ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В събота и неделя ще има разкъсана облачност, над много райони до слънчево време.

Източник: Novanews.bg