На римския император ли е кръстена салатата Цезар?
На римския император ли е кръстена салатата Цезар? / Thinkstock/Getty Images

На римския император ли е кръстена салатата "Цезар" или е просто император сред салатите?

Цезаре, Цезаре, толкова битки проведе, а само една салата кръстиха на теб. Но освен да е смешно, това е и любопитно.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Салатата "Цезар" у нас е сравнително ново блюдо, макар че в рецептурника на Балкантурист нямаше такова нещо. И понеже нямаме големи традиции, това, което ви се сервира в ресторантите не е салата "Цезар". И при най-добро желание, не е. Някаква друга салата е, която си е присвоила името. Но най-напред за самото име. Да го изясним, пък после ще се върнем на масата.

Гай Юлий Цезар - човекът, който по цял ден ядял листа от маруля с пармезан. Глупости, разбира се. Няма нищо общо със салатата Гай Юлий Цезар. Пък и толкова обикновено блюдо едва ли може да мине за "Цезар" сред останалите салатени патриции или обикновени снобски бъркочи. Салатата "Цезар" дължи името си на Цезар Кардини - италиански емигрант, който отваря ресторанти в Мексико и в САЩ в началото на 30-те години. Кардини измислил въпросната салата, макар че едва ли е паднало кой знае какво голямо мислене. Трикът е в това, че салатата е твърде лека, говорим за оригинала, не за това, което си мислите, че е салатата "Цезар". А скоро именно този оригинал станал моден сред холивудските актриси, а от там и сред простолюдието.

Какво представлява оригиналната салата Цезар? Маруля и крутони, пармезан, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер и сурово яйце - само жълтък. Да не забравяме и сос Уорчестър. Както забелязвате никакво пиле, никаква майонеза или майонезен сос, никаква аншоа. Сос Уорчестър. Историято на този сос си е за отделна Питанка, но ферментиралата риба е част то него. Оригиналът на салатата е с цели марулеви листа, не се режат, взимат се с ръка от чинията и се хрупат. Ето ви мита за разните там балерини и красавици, които ядяли само по едно марулево листо. Не, уважаеми, ядяли са салата "Цезар" оригинална. И по начина, по който е предвидена да се яде.

Днес ако отидете и си поръчате "Цезар", а ви донесат цели марулеви листа, леко подправени и само с пармезан и крутони, на цена 6-7 лв, на вас ще ви стане лошо. Така че родното ресторантьорство бута в "Цезар" тежки майонезени сосове, за да се нахраните. Аншоата не е наше хрумване. На доста места се сервира така, но ако е с аншоа, вместо със сос Уорчестър, двете заедно биха били прекалени, нали? Ако е с аншоа за сметка на уорчестър, това не е Цезар, нарича се Авиаторска салата. Печено пиле, бекон и прочее са допълнителни разработки, за които наследниците на Цезар Кардини не дават да се казва салата "Цезар", ама кои са те, че да ни казват.

Такива работи със салатата. Нищо общо с император Цезар. Или може би има нещо общо, ако броим това, че господин Кардини е кръстен на него. Но това прави връзката доста индиректна. Така че салатата "Цезар" си е салата "Цезар", императорът си е император.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук