Бедственото положение в Гълъбово и Раднево остава
Бедственото положение в Гълъбово и Раднево остава / снимка: БГНЕС, архив

Продължава да е обявен червен код за тревога за река Тунджа при Елхово. Днес се очакват известни повишения на речните нива в Югозападна и Централна България.

По данни и прогнози на НИМХ днес ще вали в цялата страна. По-значителни ще са валежите в Централна България. Очакваните количества в Източна и Западна България ще са 3-10 л/кв.м, в югозападните райони до 15 л/кв.м, в Централна България - 10-25л/кв.м.

През нощта срещу неделя повече ще вали в източната половина от страната - между 5-15 л/кв.м, в западната количествата ще са от 0-1 л/кв.м до 7-8 л/кв.м. В неделя също ще превалява, но по-слабо, ще има нови количества валежи в Югозападна България - 3-10 л/кв.м., в останалата част от страната - 0-5 л/кв.м.

Внимателно се следи нивото на река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, където в резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на води от язовир Жребчево, се очаква нова вълна (около 30 см), като в Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати днес, а в Елхово утре. В Елхово съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделските площи и спортните площадки около реката.

От МОСВ предупреждават, че са възможни внезапни наводнения. Оперативното звено към министерството продължава да е активирано.

Бедственото положение в общините Гълъбово и Раднево остава в сила и днес.

Пътищата Симеоновград - село Троян, Бориславци - Малко Брягово и Княжево - Синапово в Хасковска област остават затворени след наводненията. Няма наводнени квартали в Свиленград, въпреки че река Марица премина критичните 5 м.

Граничният пункт Капитан Андреево е отворен и пропуска всички автомобили и в двете посоки. Всички водоеми в региона са под денонощно наблюдение.

Основните пътни артерии в Бургаска област са проходими. На отделни места в общинската пътна мрежа има залети от дъждовете участъци, за които са обозначени обходни маршрути. Няма населени места без водоснабдяване и електроснабдяване. Това съобщиха от преслужбата на областната администрация.

Нивото на язовир Зорница в община Средец бавно се понижава, но остава под постоянно наблюдение. Отменено е бедственото положение в общината.

Областният управител Вълчо Чолаков разпореди да остане наблюдението върху всички водно стопански обекти на територията на област Бургас. Заради метеорологичната прогноза за продължаване на валежите, областният управител разпореди структурите на Единната спасителна система да останат в готовност.