Голяма част от Гълъбово без ток, общината бедства
Голяма част от Гълъбово без ток, общината бедства / снимка: БГНЕС

Гълъбово и селата от общината са без ток заради градската подстаниция, която е под вода. Електричество се подава поетапно към болници и детски градини, информира кметът Николай Тонев. Към момента седем села в Старозагорско са без вода.

Стотици къщи са наводнени.

Заради усложнената обстановка в община Гълъбово кметът Николай Тонев обяви бедствено положение.

Подстанция „Гълъбово" е под вода, след като река Съзлия скъса дига и наводни подстанцията, и в момента само едното й звено работи, съобщи кметът Тонев. Това е причината ток да имат само болници и детски градини, а без електричество да са селата от общината и някои от Тополовград и Симеоновград. За да подсигури алтернативно захранване, EVN въведе резервна схема за Гълъбово и селата в района, съгласувано с Кризисния щаб към областта като приоритетно се подава електрозахранване към важни социални обекти.

Няма проблем със системната подстанция, успокои Тонев, тъй като по-рано от областна управа обясниха, че ако тя пострада и бъде наводнена, ще бъдат засегнати Стара Загора, Пловдив и „Мини Марица изток", като е възможно населените места да останат без ток.

По думите на Николай Тонев ситуацията в Гълъбово постепенно се нормализира.

Междувременно обстановката в Хасковска област постепенно се нормализира, съобщават от областната администрация. Водата от залетия вчера път между Димитровград и Симеоновград тази сутрин се е оттеглила, но пътят е отнесен на места. Остават затворени пътищата Симеоновград - село Троян, Бориславци - Малко Брягово и Княжево - Синапово в Община Тополовград. Пътят за село Родопи е затворен поради довличане от водата на наноси и дървета.

В Община Тополовград от вчера е обявено бедствено положение заради излизане от коритото на река Тунджа и заливане на дворове в село Срем.

Въпреки че река Марица премина критичните 5 метра край Свиленград, засега в града няма наводнени квартали. От Община Свиленград са направили необходимата организация и са взели всички необходими мерки, за да не бъдат залети близки дворове и къщи. В най-ниските точки са поставени чували с пясък. Благодарение на добрата съвместна работа на общинската администрация там и противопожарната служба ситуацията е била овладяна, заяви кметът на града Георги Манолов.

Марица и днес заля пункта Капитан Андреево. Разливът обаче бе значително по-малък от вчерашния и пунктът продължава да работи. Началникът на Свиленградската митница Тодор Караиванов съобщи, че от вчера вечерта, когато пунктът бе отровен са били обработени над 1000 тира и в двете посоки , което е намалило опашката наполовина.

От вчера със заповед на вицепремиера Томислав Дончев бе въведен в действие Националния план за защита при бедствия, за територията на 4 области, сред които и Хасковска. Създадена е организация за наблюдение на водните обекти и реките с голям водосбор като Тунджа, Марица и Арда. Въведена е в действие и Единната спасителна система за оповестяване при критични ситуации.