Местят новините на турски език в БНТ 2
Местят новините на турски език в БНТ 2 / снимка: БГНЕС, архив

Най-важното, към което се стремим, е да има стабилност на правителството. Реформаторският блок стана част от управляващото мнозинство, за да има стабилно мнозинство. Това каза на брифинг в Народното събрание Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ и съпредседател на Реформаторския блок, съобщиха от пресофиса на партията.

„Държахме ПФ да е част от това мнозинство. Смятаме, че днешното решение е компромисно, но добро решение, за да се съхрани стабилността на управляващото мнозинство и правителството. Ние от РБ не бихме оставили нещата в ръцете на политически сили, подкрепяли Орешарски и да очакваме подкрепа в парламентарна зала за някакви тематични мнозинства. За нас участието на ПФ в мнозинството е важно и затова направихме възможното да стигнем до ефективно решение", подчерта Зеленогорски.

В отговор на обявеното искане на ПФ за отпадане на новините на турски език от програмата на БНТ 1, реформаторите казаха, че те ще се преместят от БНТ 1 в БНТ2, което по никакъв начин не нарушава права на българските граждани.

Петър Москов, министър на здравеопазването и заместник-председател на ДСБ, добави, че ПФ и РБ не са се разбрали, но са постигнали баланс и си остават на различни позиции за това колко е приемливо или не едно или друго назначение. Търсим баланс на ценностите, подчерта той и обясни, че ПФ са постигнали договореност да подкрепят искането на РБ за създаване на комисия „Кой" в парламента, която да разследва срастването на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим стабилност, добави д-р Москов и каза, че не харесва назначението на Слави Бинев за председател на Комисията по култура в НС, но това е предложение на ПФ и те трябва да си го защитят. Интеграцията на българските турци във властта е важна ценност и РБ държи на нея, допълни още Москов.

Във връзка с преместването на новините на турски от БНТ1 по БНТ2, Москов изрази позиция, че смисълът една общност да бъде интегрирана през политика на националната телевизия е тази политика да бъде ефективна: „Не е важно на какъв език говориш, въпросът е какво казваш на тези общности. Говориш ли за регионалните им проблеми, за приобщаването им към общите национални ценности. Не стои въпросът задължително да има новини на турски език, не е това приобщаването и ефективния начин", каза в заключение Москов.

Зеленогорски бе категоричен, че РБ няма да тласне България към нови избори, особено след добрите новини от Брюксел в последните два дни, според които България е готова за Шенген и се възстановяват спрените европейски средства по „Регионално развитие". Имаме забележителна подкрепа от ЕНП и ЕК и точно сега ли трябва да влезем в нова политическа криза, да падне правителството и да отидем на избори, коментира той. Хайде да питаме хората дали е по-добре да намерим някакъв разумен баланс или да им сервираме избори преди зимата, добави още Найден Зеленогорски.