Иван Искров: Банковата система е стабилна
Иван Искров: Банковата система е стабилна / снимка: БГНЕС

На 12 декември ще отвори врати и ТБ "Виктория", и нейните вложители ще имат достъп до всички свои депозити там. Това обяви в реч по случай Деня на банкера - 6 декември, късно снощи пред представители на банковия сектор гуверньорът на БНБ Иван Искров.

Той отбеляза, че отминаващата година се оказа една от най-трудните за банковата система на България от времето на голямата криза през 1996-1997 г. досега заради слабия икономически растеж, който е възпрепятствал осезаемо подобрение в качеството на банковите активи, както и заради острата ликвидна атака срещу няколко банки в средата на годината. Годината ще остане в историята и с разкритите огромни злоупотреби със средства на вложителите и порочни практики в управлението на четвъртата по големина банка в страната - Корпоративна търговска банка, заяви Искров.

Според гуверньора на БНБ казусът КТБ в крайна сметка е приключил с ефективното прилагане на законовите норми и изплащане на гарантираните депозити на вложителите в банката. Той призна, че вложителите прекалено дълго време не са имали достъп до средствата си, но подчерта, че липсата на голяма част от документацията и на законови възможности за бързо преструктуриране на КТБ са наложили извършването на огромен по обем преглед и анализ на състоянието на банката. Искров посочи, че КТБ е останала изолиран случай и не е засегнала функционирането на останалата част от банковия сектор.

Въпреки безотговорното публично говорене срещу банките и БНБ, депозитите на домакинствата са продължили да нарастват - с 2,8 млрд. лева (7,8 процента) на годишна база до октомври, отчете Искров и добави, че това говори за възстановеното доверие в системата. Като не се броят КТБ и ТБ "Виктория", банковата система приключва годината с отлични показатели, отбеляза гуверньорът на БНБ. Към септември коефициентът на общата капиталова адекватност възлиза на 22,16 процента, а съотношението на капитала от първи ред е 19,91 процента (при въведени от ЕС изисквания за обща капиталова адекватност от 8 процента и коефициент на капитала от първи ред от 6 процента). Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в банковата система достига 29,75 процента към октомври.

През 2014 г. е продължило стабилизирането на дела на необслужваните кредити с просрочие над 90 дни. В края на октомври на ниво система тяхната балансова стойност е 10,62 процента, а банковият сектор е заделил общо 5,6 млрд. лв. провизии под формата на обезценки съгласно Международните стандарти за финансова отчетност. Банковата система продължава да генерира печалба, очаква се секторът да приключи 2014 г. с положителен финансов резултат в размер около 700 млн. лева. През 2015 г. влиза в сила Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки в ЕС, целяща въвеждането на унифицирани правила за справяне с проблемни банки, отбеляза Искров. Директивата предстои да бъде въведена в българското законодателство чрез промени в Закона за кредитните институции, Закона за банковата несъстоятелност и Закона за БНБ. През 2015 г. се очаква все по-голямо навлизане в банковата практика и на единните европейски правила за осъществяване на банков надзор. БНБ активно ще си сътрудничи със стартиралия през ноември 2014 г. Единен надзорен механизъм (ЕНМ), отбеляза Искров.

Искров съобщи, че БНБ ще инициира преглед на качеството на активите в цялата банкова система, който ще покрие всички банки, опериращи в България. Това би било и ключово изискване, ако правителството започне разговори за присъединяване към ЕНМ. Прегледът ще бъде извършен с помощта на независим външен консултант и би следвало да може да започне не по-късно от края на следващата година. На достатъчно ранен етап търговските банки ще бъдат запознати с методологията на прегледа, за да може всяка една да бюджетира съответните разходи по аналогия с еврозоната, посочи Искров.

Относно атаките срещу БНБ Искров отбеляза, че започват да стават публично известни подробности за това, кой е плащал за тези атаки и чии пари са похарчени за това. Не е изключено тепърва да излязат още и по-интересни подробности, смята гуверньорът на БНБ. Ако някой е разчитал, че ще принуди една силна институция като БНБ да заобиколи закона или да се подчини на лични или групови интереси, очевидно е сгрешил, заяви Иван Искров.

Източник: БТА