Патриотите и реформаторите си стиснаха ръцете
Патриотите и реформаторите си стиснаха ръцете / снимка: БГНЕС
Патриотите и реформаторите си стиснаха ръцете
76793
Патриотите и реформаторите си стиснаха ръцете
  • Патриотите и реформаторите си стиснаха ръцете

Две назначения във властта на Патриотичния фронт скрепиха доверието в коалиционните им партньори. Патриотичният фронт и Реформаторският блок си стиснаха ръцете, няма да свалят правителството. Коалиционните партньори решиха, че няма да уволняват спорните, според патриотите, назначения на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната и на Веселин Пенев за областен управител на София. Вместо това ще бъдат назначени и хора на Патриотичния фронт в Министерството на отбраната и столичната областна управа.

Имената на двамата представители на Патриотичния фронт обаче, ще станат ясни след консултации с ГЕРБ.

В началото на преговорите за политическа подкрепа с ГЕРБ от Патриотичния фронт заявиха, че няма да участват във властта, а само ще помагат с експерти, ако е необходимо.

След поредната помирителна среща съпредседателят на патриотите Валери Симеонов заяви, че е постигнато разбирателство с колегите им от Реформаторския блок: „В духа на прозрачността и гарантиране на едно крехко, но формирано доверие между двете политически сили, се разбрахме да издигнем представители на Патриотичния фронт на аналогични постове, близки до тези, на които са назначени представителите на Реформаторския блок. Издигаме кандидатура от ПФ, но не политическа кандидатура, издигаме кандидатура на човек за заместник-министър на отбраната, в духа на това, което сме заявили от самото начало, че сме готови да предоставим експерти, но не и политически фигури. От друга страна издигаме и кандидатура за заместник областен управител на София-град също човек, който не е политически ангажиран, с нито една от нашите две партии, но е специалист в тази област".

От своя страна здравият министър и член на Реформаторския блок Петър Москов подчерта, че с Патриотичния фронт не са се разбрали, а по-скоро са постигнали баланс: „Ние си оставаме на различни позиции за това приемливо или неприемливо едно или друго назначение. Това не означава разбирателство, не означава, че ние на ценностно ниво сме се препокрили. Блокът има своите ценности, Фронтът има своите ценности. Коалицията е сложна. Подкрепата за коалицията, формираща мнозинството, е още по-сложна, още по-изискваща трудни баланси. По принцип демокрацията е трудно нещо за управление, не е като други неща".

В отговор на обявеното искане на ПФ за отпадане на новините на турски език от програмата на БНТ 1, реформаторите казаха, че те искат емисиите да се преместят от БНТ 1 в БНТ2, което по никакъв начин не нарушава права на българските граждани.