И Гълъбово бедства, стотици къщи са наводнени
И Гълъбово бедства, стотици къщи са наводнени / снимка: БГНЕС, архив

Заради усложнената обстановка в община Гълъбово кметът Николай Тонев обяви бедствено положение. Стотици къщи са наводнени. Ток има само в болницата. Училищата и детските заведения са затворени.

Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева най-усложнена остава обстановката при язовир „Жребчево”. Остава в сила червеният код - тревога за река Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово. От МОСВ предупредиха, че повишението на речните нива ще продължи в почти цялата страна, като на места повишенията ще бъдат значителни.

Половината от абонатите в град Гълъбово и част от селата в общината останаха без ток, след като река Съзлия скъса дига и наводни подстанцията, осигуряваща електрозахранването.

Ситуацията в община Гълъбово е такава от тази нощ. На място има екипи на Пожарната, EVN, Напоителни системи. На място се очаква помощ от специализиран инженерен екип от Механизирана бригада. За БНР комисар Стоян Колев, шеф на службата по „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщи, че е включени аварийното захранване. Детските заведения и училищата в Гълъбово са топлофицирани.

Наводнени са десетки къщи в селата Обручище и Априлово. В общината вече са постъпили 3000 лева от Комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет за почистването на река Съзлия.

Остава бедственото положение и в община Раднево, където в 11 села няма водоподаване. В община Стара Загора и Чирпан язовирите преливат контролирано през преливниците си.