В област Видин действа план за защита на населението при обледявания
В област Видин действа план за защита на населението при обледявания / снимка: БГНЕС

Със заповед на областния управител Момчил Станков на територията на област Видин е въведен областният план за защита на населението при снегонавявания и обледявания. Това съобщиха от областната администрация. Заповедта е издадена във връзка с усложнената зимна обстановка.

На територията на област Видин без ток са 32 населени места, вследствие на обледяване на електропроводи и повреди в контактна мрежа на трафопостове. По отстраняването на повредите работят екипи на ЧЕЗ в състав от 144 монтьори. Аварийни групи от енергетиции и пожарникари са съсредоточени в района на гара Орешец, където работят по възстановяването на електропровод с високо напрежение „Скалите”, захранващ община Белоградчик.

Възстановено е електрозахранването на шест села в община Видин, две - в община Ружинци, в с. Бойница и в повечето населени места на територията на община Грамада. Със съдействието на областния управител Момчил Станков са осигурени необходимите средства и е закупено гориво за генератора за ГКПП Връшка чука, на който резервът бе пред изчерпване.

Възстановено е електрозахранването на помпената станция до вила „Пчела” и помпената станция до с. Войница, които водозахранват община Кула. Заради повреди в електрозахранването не функционират 8 помпени станции на ВиК, захранващи с вода 27 населени места с около 5000 жители.

Екипи на Областно пътно управление и РД ПБЗН-Видин са започнали тази сутрин разчистване на републиканската пътна мрежа от Кула до ГКПП Връшка чука от паднали дървета и клони. Няма затворени пътища и сигнали за инциденти и бедстващи хора.

Лечебните заведения са осигурени с електрозахранване, медикаменти и консумативи.

В три общини от областта - Белоградчик, Грамада и Димово е въведено бедствено положение. Очаква се днес и в община Чупрене да бъде обявено бедствено положение. Учебните занятия са преустановени в седем училища в област Видин поради липса на електрозахранване и лоши метеорологични условия.

Изтоник: БТА