Обявиха опасен червен код за реките Марица и Тунджа
Обявиха опасен червен код за реките Марица и Тунджа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повишението на речните нива продължава в почти цялата страна. На места повишенията ще бъдат значителни. В тази връзка е обявен червен код за реките Марица - при Свиленград, и Тунджа - при Елхово, съобщават от МОСВ.

През днешния ден само на отделни места слабо ще превалява, а вечерта в Югозападна България ще завали. Водното ниво на р.Тунджа ще се задържи над оранжевия праг на предупреждение в средното течение на реката и над червения праг на предупреждение в долното течение. Нивото на р.Марица също се задържа около и над оранжевия праг за предупреждение. Повишено е вниманието за река Сазлийка и долното течение на Марица в участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска.

Повишения на нивата ще има на реките в Дунавския басейн, Черноморския басейн, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн. Възможни са и внезапни наводнения.

Днес само на отделни места слабо ще превалява, очакваните количества са 1-5 л/кв.м. Вечерта в Югозападна България ще завали. Очакваните  количества ще са между 5-10 л/кв.м, локално - до 15 л/кв.м.

В събота валежите ще обхванат цялата страна. Очакваното количество за дъжд в Западна България ще е 5-20 л/кв.м, в Централна България - 15-25 л/кв.м, локално до 30-40 л/кв.м, в Източна България - 3-10 л/кв.м.

В неделя валежите от запад ще отслабнат и ще спират, но все още в по-голямата част от страната ще има нови количества в Западна България- 3-10 л/кв.м., в Източна България- 10-20 л/кв.м. Възможни са внезапни наводнения.