Нивото на водата в язовир „Тича” е достигнало максимален обем
Нивото на водата в язовир „Тича” е достигнало максимален обем / снимка: БГНЕС, архив

Нивото на водата в язовир „Тича” е достигнало максимален обем и към момента той прелива минимално. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация в Шумен. В следобедните часове днес е достигнато ниво на преливане и обем от 311,8 млн. куб.м вода и язовира прелива през преливника.

Пред Дарик Наско Канавров от „Басейнова дирекция” коментира, че минималното преливане на водоема няма да се отрази на нивото на река "Камчия".

В Шуменско преливат и още четири микро язовира, но към момента това не предизвиква никакви проблеми за пътна инфраструктура или населени места.

Ситуацията се следи непрекъснато, като са взети превантивни мерки и няма опасност за населението. Към момента няма затворени пътища и преливащи реки. На критичните места около селата Ивански, Бял бряг, Янково, на пътя Шумен - Велики Преслав и Кочово - Хан Крум, е организирано постоянно наблюдение от екипи на „Напоителни системи", местните кметства и РПУ-Велики Преслав.

От 2 до 4 декември падналите количества дъжд на територията на община Шумен са 52 л/кв.м дъжд, в община Върбица - 55 л/кв.м и във Велики Преслав - 53 л/кв.м при средна месечна норма за област Шумен от 50 л/кв.м.