Юнкер: България не е сама
Юнкер: България не е сама / снимки: БГНЕС

Европейското семейство подкрепя България в търсенето на решение в настоящите геополитически предизвикателства, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

"Тук сме, за да помогнем на нашите български роднини. Ще възобновим европейските фондове в знак на солидарност, за да бъдат използвани по най-добрия начин за подобряването на живота на българите", каза той. Юнкер допълни, че въпросите от областта на енергетиката будят обща тревога сред европейците.

"България не е сама и ЕК и ЕС не са наблюдатели, ние сме с България в тези трудни времена. Искаме енергията да тече свободно към България и останалата част на Европа и не приемаме изнудване по този въпрос. България не е малка страна, тя е велика нация и има зад гърба си цяла Европа. Ще работим в тясно сътрудничество по инвестиционната програма, която представих наскоро, за да може енергийните връзки да бъдат приоритет", посочи Юнкер и допълни: "По въпроса за "Южен поток" работим заедно с България за решение на откритите проблеми. Това, което е най-доброто за България, е най-доброто и за Европа".

Юнкер България не е сама
netinfo

По думите на Юнкер "Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни отдавна. "Топката е в полето на Русия, готови сме и подготовката е в ход", каза Юнкер.

"Не приемам идеята България да бъде изнудвана, тя не може да бъде изкупителна жертва в отношенията между Русия и ЕС. Предприели сме всички необходими стъпки отношенията ни с Русия да се подобрят, но това не зависи единствено от волята на ЕС и ЕК. Тангото изисква двама танцьори", обясни Юнкер.

Премиерът Борисов отбеляза, че срещата му с председателя на ЕК е била планирана преди изявлението на руския президент в Турция за спирането на проекта "Южен поток".

"България беше посочена единствена и поименно като проблем пред "Южен поток". Считам, че това е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави от ЕС по трасето. Подготвителните дейности не са спрени. Това изказване от Анкара бе преднамерено и преди да бъдат изчистени въпросите. Ние сме за това "Южен поток" да се строи при спазване на европейските правила. България вече е направила доста разходи, има много мощна съпротива по забавянето на проекта. Доволен съм, че е коригирано изказването, че ЕК едва ли не само наблюдава процеса с "Южен поток", заяви Борисов.

Източник на видеото: Novanews.bg

Премиерът изрази надежда за разведряване на отношенията на ЕС и Русия, но посочи, че това зависи и от руската страна. Ако те приемат третия енергиен пакет, днес можем да започнем строителството на "Южен поток". Не е виновна само България, и те могат да помислят и да ревизират своето отношение по този пакет, посочи премиерът.

Подкрепили сме санкциите срещу Русия, но се надявам в най-скоро време не да се продължат, а руската страна да се съобрази с претенциите на ЕС и отношенията да се нормализират. Подкрепяме санкциите, колкото неприятни и тежки да са последствията за България в туризма и стокообмена. Преди 15-20 години понесохме милиарди загуби от югоембаргото и това ни остави като най-бедната държава в ЕС, сега от другата ни граница са Украйна, Крим и Черно море и сме пресирани от санкции. От другата страна е Турция със своята мощна икономика, имаме сериозни проблеми. Може би другите европейски държави не чувстват така силно санкциите, но ние градим огромна част от бюджета си от туризма на руски граждани, стокообмен, нямаме пазарите на другите европейски държави, поясни Борисов в отговор на въпрос на европейски медии.

Юнкер България не е сама
netinfo

Председателят на ЕК заяви, че България е готова да се присъедини към Шенген. Другите европейци трябва да започнат да се подготвят за това, ще направя така, че това да се случи бързо, категоричен беше той. Ще направя всичко необходимо България да заеме подобаващото й се място в Европа, заяви Юнкер.

Той съобщи, че механизмът за сътрудничество и проверка, наложен на България от Европейската комисия през 2007 г., ще отпадне до 2019 г. "Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде преразгледан в мандата на тази комисия, обещах това в предизборната компания. Условията са налице, за да стане това поетапно", посочи Юнкер. В отговор на въпрос той добави, че има ясно виждане по този въпрос и е обещал механизмът да бъде прекратен в неговия мандат.

Източник: БТА