Речните нива в цялата страна се повишават значително
Речните нива в цялата страна се повишават значително / снимка: БГНЕС

През последното денонощие се отчита сериозно повишение на речните нива в цялата страна, вследствие на количеството паднали валежи, съобщи за Дарик ръководителят на дирекция „Води” към Министерството на околната среда и водите Асен Личев.

Критично е състоянието по поречието на реките Камчия, Ропотамо, Твърдица, а река Марица е излязла от коритото си в района на Хасково, където има десетки наводнени къщи.

По думите на експерта успокоение на водните нива се очаква в нощта срещу събота, тогава, обаче се очакват повторни обилни валежи.

По-рано днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, че в страната са определени 116 района, с обща дължина 3889 км, които изискват защита и превенция на риска от наводнения. Районите с риск от евентуално заливане по морето са 11, а общата им дължина е 267 км. По дължината на река Дунав рисковите зони са с дължина 472 км.

Данните са от предварителната оценка на риска от наводнения в страната. Териториите са определени на базата на анализи, извършени от учените на Българска академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, както и на Института по океанология. За определянето им са събрани и исторически данни за районите с възникнали досега бедствия, поясни министърът.