Бен Окри спечели наградата за най-лошо описание на секс
Бен Окри спечели наградата за най-лошо описание на секс / Thinkstock/Getty Images

Нигерийският писател Бен Окри спечели тазгодишната награда за най-лошо описание на секс с откъс от романа си "Ерата на магията", в който сравнява въздействието на женското тяло върху мъжа със запалването на електрическа крушка, съобщи Ройтерс. Окри не присъства на церемонията за връчване на наградата, но изпрати послание. "Писателят пише каквото пише, и това е всичко" - заяви той.

"Когато ръката му докосна зърното й, натисна електрически ключ и тя се освети - започва отличения откъс от романа на Окри. - Докосна корема й и ръката му сякаш я прогори. Обсипа тялото й с непреки докосвания и сладкогорчиви усещания нахлуха в мозъка й".

Наградата за най-лошо описание на секс в литературата се присъжда от сп. "Литъръри ривю" от 1993 г., за да отличи "грубото, безвкусно и често небрежно" описание на секса в съвременните романи и така да обезкуражи тази практика. Сред досегашните й лауреати са Норман Мейлър, Том Улф, Себастиан Фолкс. Покойният Джон Ъпдайк е единственият писател, удостоен с "награда за цялостни постижения".

Съперници на Бен Окри за приза за най-лошо описание на секс сцена тази година бяха все изтъкнати писатели - носителят на тазгодишната награда "Ман Букър" Ричард Фланаган, японецът Харуки Мураками, лауреатът на "Пулицър" Майкъл Кънингам. Бен Окри печели награда "Букър" през 1991 г. с романа "Гладният път".

Източник: БТА