Преди голямото теглене: Появи се нова професия - пазител на опашката
Преди голямото теглене: Появи се нова професия - пазител на опашката / снимка: БГНЕС, архив

Броени часове остават до момента, в който вложителите с гарантирани депозити в КТБ най-после ще имат достъп до парите си. За целта са определени 1150 клона на 9 банки. Готови ли са да посрещнат клиентите си - провери екип на Новините на Нова.

Вече 6 месеца банката не работи. По груби сметки над 100 000 души имат правото да потърсят парите си. Вече има индикации, че изнервени от дългото чакане, много от тях ще отидат при банковите клонове още през нощта. Дори се появи информация за нова екзотична професия - пазител на място на опашка.

Обратното броене вече започна, а първите часове на заветния 4 декември по всичко личи ще опънат докрай нервите на вложителите. И макар в бюрата по труда да няма подобни обяви, част от чакащите там проявиха интерес към възможността да получат някой лев срещу няколко часа на опашката.

Желаещи за подобна работа има, гарантираха и професионалисти в подбора на статисти. Договорките тип "пази ми място на опашката" не минават през агенциите, а са плод на лично споразумение.

Някои от вложителите не смятат да се възползва от подобна услуга, а да си спестят опашките с друг подход - да посетят банката в началото на другата седмица. Такъв съвет дават и от банките, които обявиха, че са в пълна готовност да посрещнат потока от хора.

Добре е да сме наясно, че безплатна ще е само една операция - превод от банка в банка. Ако решим да изтеглим в брой, ще платим такса. Част от банковите клонове ще работят с повече служители и с удължено работно време, както и с подсилена охрана.

За наше спокойствие е добре да не забравяме, че малките депозити са сигурни 5 години напред, а парите, нужни за изплащането, държавата даде на фонда в понеделник.

Източник: NovaNews.bg