БДЦ: Руското решение за Южен поток ще донесе загуби за България
БДЦ: Руското решение за Южен поток ще донесе загуби за България / netinfo

Решението на Москва да спре проекта за газопровод "Южен поток" ще донесе загуби на България, категорични са от парламентарната група на Българския демократичен център.

"Южен поток" можеше да повиши сигурността на доставките на газ в дългосрочен план и да осигури инвестиции като източник на стопанско оживление, допълнителни приходи и осигуряване на нови работни места, се посочва в позиция на заместник-председателя на Парламентарната група на Българския демократичен център Кънчо Филипов.

Според него решението на Москва за спиране на проекта е в резултат на продължително разнопосочно говорене на политическите сили. "Тъй като ситуацията е много сложна, всички трябва да преодолеем теснопартийните си и всякакви други интереси и България да има една позиция по проекта. Институциите не трябва да си позволяват да дават разнопосочни сигнали", допълни Филипов. Според него има спешна необходимост да се диверсифицират енергийните източници за България и Европа.

Осъществяването на такива проекти трябва да отговаря на европейското законодателство и на интересите на всяка отделна страна, казва той.

"Новата ситуация налага Министерският съвет и Народното събрание спешно да приемат нова енергийна стратегия за следващите 20-30 години. Стратегия, приета с консенсус на всички политически сили, която да се реализира, независимо кой, кога и колко ще управлява", допълва Кънчо Филипов.