Скъпата сватба вещае раздяла
Скъпата сватба вещае раздяла / Thinkstock/Getty Images

Общата сума на парите, похарчени за сватбата и годежа, може да предскаже вероятността от развод, показва изследване на Университета Емори в САЩ.

Проучването е наречено "Диамантите са завинаги и други приказки" и показва, че колкото по-голям е бюджетът за сватбата, толкова по-голяма е вероятността бракът да се провали.

За двойките, които отделят между 2000 и 4000 паунда за годежен пръстен, вероятността от развод е 1,3 пъти повече отколкото за двойките, които харчат по 500 до 2000 паунда. Влюбените, които плащат по 20 000 паунда за сватбата си, са застрашени от раздяла 1,6 пъти повече от тези, които отделят по 5000 до 10 000 паунда. Ако двойките похарчат по-малко от 1000 паунда за сватбата си, шансовете им за раздяла са почти нищожни.

Учените не успели да установят защо съществуват тези закономерности. Евтината сватба причинява по-малко стрес как двойката ще се справи с възстановяването на бюджета след големите разходи около сватбата и по този начин първите дни на брака са по-малко напрегнати, отбелязва БГНЕС.

Скъпият пръстен може да окаже нежелан натиск върху брака, преди той дори да е започнал. Разточителната сватба може да предразположи хората да живеят по същия скъп начин и в началото на брака си, което може да доведе до финансови проблеми.