Културата на протест срещу Слави Бинев
Културата на протест срещу Слави Бинев / снимка: БГНЕС, архив

Хора на изкуството се организират във Фейсбук за протест срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. В социалната мрежа се разпространява и декларация, подписана от повече от 70 представители на киногилдията, съобщава БГНЕС.

В текста, пише, че ако изборът на Слави Бинев не бъде преразгледан, несъгласието може да прерасне в шумен протест.

Театрали, кинаджии, музиканти, писатели и прочие интелектуалци са готови да протестират срещу архонта от Патриотичния фронт и бивш съдържател на попфолк клуб БИАД, ако той не подаде оставка до днес. Творците считат избора на Бинев за подигравка с тях и израз на изначално неразбиране на ролята на културата в България. Ако Бинев не се оттегли, те се събират в 14.30 ч. в градинката пред "Кристал".

Режисьорът Александър Морфов обяви вчера, че напуска Народния театър "Иван Вазов" в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни. "Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов - аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов пред БГНЕС.

Недоволството срещу Слави Бинев се зароди още в края на миналата седмица, когато с декларации излязоха БНТ и БНР. Остра реакция имаше от няколко столични театъра, от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, както и от режисьорите Александър Морфов, Виктор Чучков, Иван Добчев, Виктор Божинов, Явор Гърдев.

"Ранобудни студенти" също се „събудиха". Заради "абсурдни назначения в държавната администрация" те организират протест този петък, от 18:30 часа, пред сградата на Софийския университет. Ранобудните настояват за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на комисията за култура и медии Слави Бинев.

Самият Бинев вече обяви, че няма да се откаже от поста и заяви, че се смята за достатъчно способен, за да справи с ресора.