Експерт: Спирането на „Южен поток - средство за въздействие върху Европа
Експерт: Спирането на „Южен поток - средство за въздействие върху Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Решението на Русия да спре реализацията на проекта „Южен поток" представлява за Москва краткосрочено финансово средство за въздействие в отношенията с Европа, смята Сам Ори, вицепрезидент на независимата правозащитна организация Securing America`s Future Energy, посветена на въпросите на енергетиката.

В понеделник руският президент Владимир Путин заяви в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи с реализацията на "Южен поток", най-вече заради неконструктивна позиция на Европейския съюз. "Да се започва проектът сега, когато нямаме одобрението на България, е нелепо", каза той. От своя страна ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът "Южен поток" е закрит.

В момента европейските страни не добиват шистов газ, на пазара няма големи количества втечнен природен газ от САЩ, няма много алтернативни източници за доставка, така че Русия има в ръцете си финансов лост за въздействие върху Европа, казва експертът, цитиран от БГНЕС, пред сайта Спутник. Според него, в краткосрочен план, зависимостта на Европа от руския петрол и природен газ за Москва е "потенциално мощна стратегия".