Дончев призова политиците за единна позиция на България за Южен поток
Дончев призова политиците за единна позиция на България за Южен поток / снимка: БГНЕС

България ще загуби, ако проектът за газопровод "Южен поток" не се реализира. В това бе категоричен вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той и министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова дадоха пресконференция по повод заявените намерения от руската страна да спре проекта за газовата тръба.

До момента България не е уведомена официално за намеренията на руската страна, стана ясно от думите на правителствените представители.

Вицепремиерът и министрите напомниха, че срещу страната ни има стартирала наказателна процедура по повод "Южен поток" и при тази ситуация е невъзможно правителството да направи каквото и да е, за да започнат отново разговори.

Вицепремиерът Дончев призова всички политически сили да направят опит за обща позиция на България по темата.

Той заяви, че България не може да бъде поставена в ролята на разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация. Ако има такъв риск, то на страната ни трябва да бъда оказана помощ и съдействие от най-близките партньори.

Той е провел разговори с представители на Еврокомисията. Комисията ще бъде въздържана, докато няма всички парчета от пъзела, поясни резултата от разговорите си Дончев.

Вицепремиерът е получил уверения от зам.-председателя на ЕК и комисар по енергийните въпроси Марош Шевчович, че по отношение на сигурността на газовите доставки България може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число и на финансиране за междусистемните газови връзки. Дончев каза, че е приел с благодарност това уверение, но е пояснил, че една помощ от ЕС в никакъв случай не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток".

Вицепремиерът е декларирал позицията на България, че в разногласията с Русия от другата страна не стои България, а Европа. Разчитам на адекватни координирани действия между двете страни, което означава България да бъде добър партньор, да информира европейските институции за това, което прави, но и ЕК, водейки преговори и разговори от тук нататък, в максимална степен да защитава интереса на България като държава с особена уязвимост в тази ситуация, не само от енергийна гледна точка. Тази тема ще е една от първите, която ще бъде обсъждана от министър-председателя Бойко Борисов при предстоящото му посещение в Брюксел тази седмица, отбеляза вицепремиерът.

От тук нататък търсенето на изход в ситуацията с "Южен поток" не предполага сепаративни действия от страна на България. Настояването трябва да е за сигурна, нееднозначна позиция на европейските институции, а нашата роля е тази силна и нееднозначна позиция да отразява в максимална степен спецификата на България, каза Дончев. По думите му бъдещето на проекта зависи от позицията на ЕС.

По отношение на оценената от Путин загуба за страната ни от 400 млн. евро годишно при спиране на проекта, Дончев увери, че дори при случване на проекта, при хоризонт от десет години, подобен приход няма как да бъде реализиран по много причини. Стойността на проекта през последните месеци достигна сумата от 3,5 млрд. евро. България има 50 процента от дружеството и участва, самолишавайки се от бъдещи такси за период от поне десет години. По тази причина в краткосрочен план подобна сума е нереалистична, заяви вицепремиерът.

Според Дончев щетите трудно биха могли да се изчислят като конкретна сума. България губи с всяка газова връзка по-малко - от липсата на самата инвестиция, загуба на публични приходи от очаквани постъпления, каза той.