Бинев не се „натискал” да поеме Комисията по култура, но няма да се откаже от поста
Бинев не се „натискал” да поеме Комисията по култура, но няма да се откаже от поста / снимка: БГНЕС, архив
Бинев за избора му за шеф на Комисията по култура
76700
Бинев за избора му за шеф на Комисията по култура
За сблъсъка му с престъпния свят
Слави Бинев няма да се откаже от Комисията по култура
  • Бинев за избора му за шеф на Комисията по култура
  • За сблъсъка му с престъпния свят
  • Слави Бинев няма да се откаже от Комисията по култура

Депутатът от „Патриотичния фронт" Слави Бинев няма да се откаже от председателството на парламентарната комисия по култура и медии. Бинев заяви, че не се е „натискал" за този пост, но се смята за достатъчно способен, за да оправи културата.

„Това, че ме наричат мутра, е клишето, което ми сложиха, за да ме елиминират. Във всяка една страна човек като мен би се превърнал в легенда, а не в мутра", каза още Слави Бинев.

По повод готвения протест срещу него, Бинев не изключи да има и платени интелектуалци срещу назначението му. Ако трябва да си мерим артистите, ще почнем", каза още Бинев.

Председателят на комисията по културата и медии заяви, че си поискал Комисията по еврофондовете, но му дали друго председателско място: „Не съм се натискал. Това е политическо решение. Аз исках да поема Комисията по европейски въпроси и контрола върху европейски фондове, което беше логично. Това внимание, което бе отделено на мен, го заслужава всяко едно назначение, всеки един избор. Можете да накарате примерно и министъра, и председателя на спортната комисия да правят коремни преси. Можете да накарате икономическия министър да каже колко милиони данъци е платил, защото нали ще работи за нас, той трябва да бъде модел на това. Моите таланти са другаде - те са в посока да осъществявам и да давам възможности на тези, които искат да направят нещо добро. Ако Микеланджело беше покровител или меценат на Леонардо да Винчи, сигурно щяха да бъдат бояджии в Неапол. Слава Богу, те са имали зад гърба си Медичи и Борджии."

Бинев заяви, че няма от какво да се срамува, защото дядо му, например, е бил поет. Архонтът обаче призна, че децата му го питат дали наистина е такова "говедо": „Трябва да ви кажа, че и аз имам семейство, и аз съм раждан от майка, и аз имам деца, които ме питат дали вярно съм такова говедо. И аз не мога да им обясня, че в моята автобиография няма нищо, от което да се срамувам. Има неща, от които можеш да плачеш, има неща, от които можеш да се спукаш от смях".

Все пак Бинев посочи, че има три варианта, при които би подал оставка. Първият бил свързан с Валери Симеонов: "ПФ сме хора с достойнство. Човекът, който ме препоръча за този пост е Валери Симеонов", каза Бинев и посочи, че в момента, в който Симеонов му каже да напусне, ще го направи.

"Ако Орхан Исмаилов и областният управител на София си подадат оставките, аз - в знак на солидарност, ще го направя една секунда след тях", добави той.

Третият вариант да подаде оставка е ако не се изпълни програмата на ПФ.

"И да ме разцепите на две, ще работя за свободата на медиите", каза още Бинев.

В миналото си Бинев има доста скандални случки, сред които сбиване с шефът на "ВАИ холдинг" (компанията - наследник на групировката ВИС) Георги Илиев. През 90-те името на Слави Бинев се свързва с гангстерската война между борци и каратисти. През ноември 1993 г. 50 души с 12 автомобила нахлуват в двора на спортния комплекс „Дескрим" в София, собственост на Бинев и след побой го отвличат, след което го изхвърлят на Околовръстното.

Сред обвиняемите са гангстерите Димитър Джамов, Красимир Маринов - Големия Маргин и Димата Руснака. Боят между борци и каратисти в „Дескрим" бележи появата около 1994 г.на понятието „мутра" в българския език. По-късно Бинев става учредител на асоциация „Защита" - сдружение, в което участват прокурори, бивши служители на МВР и общественици, създадено за да конкурира охранителните фирми на борците.

Бинев и днес си спомни за онези криминални години на борци и каратисти: „И тогава, когато криминалитета ме нападна, аз бях единственият, който се защити и оцеля. Ако и днес престъпният свят ме нападне, аз ще защитя себе си, семейството си, имота си, хората, които обичам, дори и хората, които не обичам".

Естрадната певица Кристина Димитрова се изяви като един от най-активните защитници на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии.

Димитрова дори обвини бившия шеф на комисията по култура Стефан Данаилов, че не е направил много за сектора в предишното Народно събрание:

„С цялото си уважение към бившия шеф на Комисията Стефан Данаилов - какво се случи през тези години?! Какво успя да направи за българската култура, която в момента е на дъното. Всички обвиняват Слави Бинев заради едно заведение, а толкова много журналисти през всичките тези години подкрепяха точно тази чалга, този кич, който постоянно беше по първите страници и се възпитаваше младото поколение с това", подчерта певицата.

Кристина Димитрова заяви, че познава Слави Бинев. По думите й той е изключително честен, изключително точен, много ерудиран, с изключително възпитание и е човек бизнесмен: „Аз искам наистина на този пост да бъде човек бизнесмен, който да разбира и да е работил толкова години с финанси. Аз като професионалист през всичките тези години не можах да забогатея, колкото и смешно да звучи това. И не само аз. Много културни дейци, много изпълнители наистина не могат да си поемат сметките. Смятам, че един такъв човек, който умее да работи с финанси, тъй като ние ще бъдем в пряк контакт с него, би могъл да ни даде много идеи, много съвети особено ако той по някакъв начин успее да ни покаже по какъв начин наистина да се възползваме от тези субсидии от Европейския съюз".

Относно бизнеса си с поп-фолк клубовете, Слави Бинев посочи, че „ако трябва да правиш пари и това е разрешено от закона, няма нищо лошо".