GAUDEAMUS IGITUR... ще прозвучи за четвърти път в ДХС
GAUDEAMUS IGITUR... ще прозвучи за четвърти път в ДХС / netinfo

Стана добра традиция в Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово в навечерието на студентския празник да си дават среща студенти и преподаватели от различни висши училища в съвместна изложба. Вече гостува ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”, Техническият университет във Варна (специалността „Инженерен дизайн”), Националната художествена академия в София (катедра „Плакат и визуални комуникации”). Традицията няма да бъде нарушена и тази година и GAUDEAMUS IGITUR... ще прозвучи за четвърти път на 4.12.2014 г. от 17.30 ч в зала 6на Веселата къща.

Пеенето може и да е на уж, но пък ще видим творби на студенти и преподаватели от специалността „Метал” на Националната художествена академия в София. Ще научим и малко повече за обучението на тези студенти, за преподавателския състав, за постиженията на едните и другите. Тук е мястото да припомним, че проф. Георги Чапкънов, почетният гражданин на Габрово и автор на целия ансамбъл от сатирични фигури край ДХС, е основателят на специалността „Метал”.

Голямото жанрово разнообразие на специалността определя и нейните цели – да запознава с богатото наследство в различните области на художествения метал, със свойствата на металите и възможностите на различните метални техники и технологии да бъдат създавани художествени произведения – от миниатюрата до монументалната творба.

В изложбата в зала 6 са представени произведения както от учебния процес и задачите, изпълнявани в академичните ателиета, така и свободни творчески решения на младите автори и техните преподаватели, посветени и провокирани от идеята за „хумора и сатирата” в изкуството. Сред експонатите са няколко наградени творби от последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата: „Басня. 1.”на доц. Емил Бачийски, носител на „ГАСКАР“ от XIX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2009, и „Сговорна дружина планина повдига” на Михаела Каменова, носител на наградата на „Скални материали” Ад, Русе от Биенале`2013.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец януари 2015 г.