Ирина Бокова: София заслужено е „Град на киното”
Ирина Бокова: София заслужено е „Град на киното” / БГНЕС, архив
Ирина Бокова: София заслужено е „Град на киното”
76693
Ирина Бокова: София заслужено е „Град на киното”
  • Ирина Бокова: София заслужено е „Град на киното”

Министърът на културата Вежди Рашидов обсъди с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова възможностите за участие на страната ни в проекти на организацията за опазване и популяризиране на световното културно-историческо наследство. Бокова и Рашидов са категорични, че страната ни и ЮНЕСКО могат да си партнират добре по общи проекти.

Рашидов посочи, че още български обекти ще кандидатстват за списъка на ЮНЕСКО:

„Разбира се, до тази година се надяваме Перперикон да приключи и да стане претендент, това е един изключителен обект. Има и бъдещи проекти, неща, с които и ние бихме могли да бъдем полезни за ЮНЕСКО, защото ние сме една от малкото страни, да го кажем „филиал на ЮНЕСКО", поради което както се радваме, така имаме и отговорности и задължения към ЮНЕСКО".

Ирина Бокова заяви, че София заслужено е призната от ЮНЕСКО за „Град на киното":

„Аз съм тук и за да връча сертификата на г-жа Йорданка Фандъкова за включването на София в една друга голяма мрежа на ЮНЕСКО - На творческите градове. София - Град на киното, това е признание за всичко, което е направено - и за филмовата индустрия, и за създаването на една уютна градска среда, а също така и за стимулиране на икономически растеж, на туризма дори. Това е една голяма световна мрежа и София се включва в нея. Искам да отбележа, че не всички градове, които кандидатстват, се включват в тази мрежа, тъй като това е един много сериозен процес на оценка на експерти. Но София мина този тест и аз съм много щастлива, че това нещо ще се случи".