Ученическа надпревара в състезание по правопис в Русе
Ученическа надпревара в състезание по правопис в Русе / netinfo

След оспорван финал Мартин Андреев от II „а” клас на русенското училище „Любен Каравелов” завоюва призовото място в първото по рода си състезание  по правопис, съобщават организаторите. Надпреварата премина под надслова „Буквоплет” и беше организирана от Лайънс клуб „Русе Север” и ОУ „Любен Каравелов", със съдействието на „Норд План” и учебен център „Рагина”.

Водещ на събитието беше актьорът Илия Деведжиев, а състезателите оценяваше жури в състав: председател Мариана Кисьова – старши експерт  по начално образование в РИО на МОН, Жечка Попова – преподавател по български език в ОУ „Любен Каравелов” и Ася Пенчев – журналист в БНР. Сред гостите бяха Владислав Симчев –президент на Лайънс клуб „Русе Север”, Стефан Йорданов и Момчил Василев от същия клуб. Присъстваха и директори на основни училища в града.

36 ученици от вторите класове на ОУ „Любен Каравелов” се включиха в състезанието. Те бяха разпределени в три отбора – „Аз”, „Буки” и „Веди”. В продължилото над два часа състезание, децата демонстрираха знанията си по правопис в 3 кръга. В първия участниците имаха за задача в рамките на една минута да произнесат зададената им дума буква по буква. Във втория кръга останаха само петима от участниците. Наред с буквуването, те имаха за задача в рамките на 90 секунди да използват думата в изречение, за да покажат, че разбират смисъла й. На финала останаха двама ученици от II „а” клас – Симеон Великов и Мартин Андреев. Наред с произнасянето на думата и използването й в изречение, те трябваше за две минути и да изпишат съответната дума.