Петима загинаха по време на антиправителствени протести в Египет
Петима загинаха по време на антиправителствени протести в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Египетските сили за сигурност бързо се справиха с днешните спорадични протестни акции в Египет, които бяха първи опит на ислямистите да организират масови антиправителствени митинги от няколко месеца, предаде АП. Равносметката засега е двама убити участници в протестите и трима военни.

Призивът на привържениците на сваления от военните президент ислямист Мохамед Морси бе за общонационални протестни митинги с цел сваляне на правителството. Няколко джамии, обявени като места за събиране от организаторите на протестните акции, обаче останаха полупразни. Малобройни демонстрации с по около няколкостотин участници бяха бързо разпръснати от силите за сигурност.

Двамата военни офицери бяха застреляни в Кайро при два отделни инцидента със стрелба, а третият - офицер от флота, бе убит в Александрия. Двете цивилни жертви са в размирното столично предградие Матария, където се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, съобщиха от здравното министерство.

Силите за сигурност предварително обявиха, че са готови да използват дори „смъртоносна сила” и присъствието им бе очевидно и масирано още от ранните часове на деня. На възлови места из цял Кайро се виждаха бронирани военни машини, а улиците, водещи към щабовете на спецсилите, президентския дворец, военното министерство и главната християнска катедрала, бяха преградени с
бетонни блокове. Във въздуха над града кръжаха хеликоптери.

Заедно с това на традиционните петъчни молитви, водени от назначени от властите духовници, хората бяха призовани да не участват в демонстрации. В една от проповедите, показана по телевизията, имамът каза: „Не можете да се справите с
корупцията чрез саботажи, чрез тероризиране на невинни хора и кръвопролитие”.

Забраненото „Мюсюлманско братство” на намиращия се в ареста бивш президент ислямист Мохамед Морси подкрепи протестите, но призова привържениците си да внимават да не бъдат въвличани в насилствени сблъсъци.

Източник: БТА