Имаме апаратура за образна диагностика, но ни липсват специалисти в областта
Имаме апаратура за образна диагностика, но ни липсват специалисти в областта / снимка: sxc.hu
Имаме апаратура за образна диагностика, но ни липсват специалисти в областта
76636
Имаме апаратура за образна диагностика, но ни липсват специалисти в областта
  • Имаме апаратура за образна диагностика, но ни липсват специалисти в областта

В България има предостатъчно апаратура за образна диагностика, но специалистите в областта са не повече от 300 души. Държавата разполага с оборудване, но в много от градовете няма кой да работи с него, защото липсват добре обучени кадри в тази специалност.

Мнението е на началника на Отделението по образна диагностика в столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Марин Пенков.

В интервю за рубриката „Най-добрите лекари" д-р Пенков посочи, че големият проблем у нас е в основната катедра по образна диагностика. Тя била слабо развита, в нея нямало добра материална база и липсвали прогресивни млади хора, които да се учат.

„Ако направим сравнение с развитите страни, ние имаме премного апаратура за нашата държавата. Проблемът за нашата специалност е в липсата на добре обучени и подготвени кадри. На пръсти могат да се преброят хората, които са добре обучени, подготвени, които продължават да се развиват. От 2012 година, когато бе последният ни национален конгрес, общо всички - пенсионери и хора, които притежават такава диплома и все още могат да мърдат и да работят - сме 300 човека", заяви д-р Пенков.

По думите му през 2010 или 20111 година държавата е закупила и сложила 9 или 10 магнитни резонанса в областните градове, и още толкова скенера, които са на едно средно към високо европейско ниво: „Проблемът е, че в много от градовете имат паметници, там няма кой да влезе и да работи, защото апаратът не се кара сам. Дават се пари за апаратура, но в тези пари, които са европейски, можеше да се сметне и обучение на персонала. На колегите им сложиха едни апарати и им казаха - хайде, сега работете. Тези години дефицитните специалности са анестезиология и патоанатомия, там няма почти никой, но ние сме тръгнали с много големи и бързи крачки натам".