РЗИ провери 23 болнични помещения, констатира нарушения в 6
РЗИ провери 23 болнични помещения, констатира нарушения в 6 / Dariknews.bg, архив

23 болнични помещения, избрани на случаен принцип са били проверени тази сутрин от екип на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Това обяви пред Дарик директорът на РЗИ д-р Елена Канева.

„Получихме два сигнала от медии и един от гражданин, че в МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" няма отопление и температурите са ниски. Изпратеният на място екип бе с представители на три дирекции: Надзор на заразните болести, Лабораторни изследвания и Медицински дейности.

Проверени са общо 23 помещения избрани на случаен принцип. В 17 от тях температурата е в добри хигиенни стойности. На места е имало локално отопление с климатична техника, на места са били пуснати печки.

Трябва да подчертаем, че няма наредба, която да определя каква трябва да е температурата в стаите в лечебно заведение за болнична помощ. Няма и такъв стандарт, спрямо който да сравним стойностите на измерените температури. Имаме единствено стандарт за стойностите в т.нар. работна среда. Там предвидените граници са 18-25 градуса", обясни д-р Канева.

В останалите 6 помещения температурата е била средно 17 градуса. От Регионалната здравна инспекция обаче ще издадат предписание за помещенията в цялата болница. „Трябва да бъде постигната оптимална температура за пациентите, които се лекуват там", допълни директорът на РЗИ.

Проверка е направена и по сигнал за липсващи лекарствени препарати в аптеката на болницата.

„Аптеката не разполага с лекарствени продукти от необходимите за нормална лечебна дейност терапевтични групи. Лекарствоснабдяването на лечебното заведение е нарушено. Но има по малко от всички видове необходими лекарства. Състоянието не е такова, каквото беше при предишна проверка", обясни още д-р Елена Канева.